Coś pysznego i miłego dla oka. Wilgotne, czekoladowe muffiny z pysznym umiarkowanie słodkim kremem i z truskawkami. Naprawdę świetnie się prezentują i wybornie smakują! Dla lepszego efektu z truskawek można powycinać serduszka :)Składniki(na około 12 muffin)Suche- 2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżka kakao (nie słodzonego, do wypieków)- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMokre- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mleka- 1/2 kostki masła- 40 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)- 150 g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- kilka truskawekPrzygotowanieW dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. W rondelku roztopić masło, a następnie zdjąć z ognia i wrzucić połamaną gorzką czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady, następnie przełożyć ją do drugiej miski i wmieszać roztrzepane jajka, mleko i cukier. Mokre składniki przełożyć do miski z suchymi i wymieszać do połączenia. Gotowym ciastem wypełniać foremki na muffinki z papilotkami. Piec około 20 minut w 180 C. Przygotować krem: mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Ostudzone muffinki dekorować kremem z mascarpone za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, każdą przyozdobić przekrojoną na pół truskawką. Smacznego!