ßßß
Składniki:– 10 dag cielęciny, 2 skrzydełka– 2 pęczki botwinki;– 1 młoda marchewka;– 1 pietruszka;– mały kawałek selera;– kawałek pora;– pół szklanki śmietany 30%;– garść posiekanego koperku;– sól, pieprzWykonanie:Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Można dodać zakwasu buraczanego, ale ja nie dodawałam.Podawać z jajkiem.Smacznego