Wykonanie
Przygotowanie trwa w porywach do 2h.Kroimy w kostkę różne kawałki
wołowiny (pręga,
antrykot, rozbef) i kawałek
schabu. Robimy marynatę z ulubionych
ziół i do lodówki na kilka godzin, najlepiej noc. Ja używam dużo
czosnku,
sos sojowy,
rozmaryn,
majeranek,
tymianek, cząber,
miód,
musztardę,
sól i
pieprz)Obsmażamy
mięso ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego oraz zalewamy pozostałą częścią marynaty. Dodajemy sporo
marchwi pokrojonej w kawałki wielkością zbliżone do pokrojonego już
mięsa oraz
pieczarki i przesmażoną
cebulę. Kroimy w sporą kostkę
ziemniaki i surowe dorzucamy do naczynia. Całość zalewamy
bulionem i szklanką
wina czerwonego oraz dorzucamy
ostrą papryczkę,
ziele angielskie i
liść laurowy.I do pieca na 2-3 h. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie trzeba dolać
bulionu albo przemieszać potrawy. Po jakiejś godzinie dokładamy szklankę
kaszy perłowej, mieszamy i z powrotem do pieca.Na ostanie 15 minut dodajemy pokrojoną
natkę pietruszki, mieszamy i zapiekamy od góry przy zdjętej pokrywce.Po nałożeniu na talerz nie trzeba właściwie nic dodawać. Warzywa,
kaszę i
ziemniaki mamy już upieczone i przesiąknięte smakiem całej potrawy.