Wykonanie
Po gęsiej uczcie zostało trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego
mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania
bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!
składniki1 l
bulionu z gęsi - przepis tutajwarzywa z gotowania
bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)(
marchewka,
pietruszka,
seler)2
ziemniakigarść
mięsa pieczonej gęsiszklanka ugotowanej
kaszy pęczak
natka pietruszkiprzygotowanieOdcedzony
bulion wlać do garnka, wrzucić
ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z
bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić
kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki
mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku
solą pieprzem (ewentualnie
maggi) posypać
natką pietruszki i podawać . Smacznego!