Wykonanie
Tradycyjnie je się ją w
żurku, gotowaną czy zapiekaną w cieście. Ja postanowiłam pokazać Wam inny, a zarazem jakże elegancki, sposób podania surowej
białej kiełbasy.
Wędlina ta przygotowywana jest zazwyczaj z dużej ilości
wieprzowego mięsa z odrobiną tłuszczu,
majerankiem,
czosnkiem i
kminkiem. Poszukajcie w sklepach i na targowiskach wiejskiej, najlepiej z lokalnej rzeźni, dzięki temu na pewno będzie smaczna i bez dodatkowych, zbędnych składników. Takie pyszne
kiełbaski można wykorzystać jako farsz do pieczonych
drożdżowych pierogów, usuwając wcześniej naturalną osłonkę, albo jako klopsiki do
żurku.
Kiełbasa pieczona w
winie zyskuje zupełnie nowy smak – jest krucha i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach,
wino oddaje jej
słodycz, goryczkę i kwasowość, a odrobina przypraw,
masło i
czerwona cebula wspaniale zagęszczają sos. Idealna propozycja. Postanowiłam podać to danie z duszonym
jarmużem – idealny duet.

Składniki:4 porcje:
kiełbasa:1/2 kg surowej
białej kiełbasy350 ml czerwonego
półwytrawnego wina3
czerwone cebule50 g
masła2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego
jarmuż:200 g
jarmużu, umytego i poc i ętego na kawałki30 g
masła1 łyżka
oliwy3 łyżki
sosu sojowego
Przygotowanie:
kiełbasa:
Cebulę pokroić w pół talarki i wyłożyć nią foremkę do zapiekania.Dodać
przyprawy, na wierzchu rozłożyć
kiełbasę, wiórki
masła i zalać ją
winem.Piec w 200 stopniach przez 30 minut, kontrolując w połowie pieczenia poziom płynu.Podawać z
musztardą i
chrzanem.
jarmuż:
Jarmuż pociąć nożyczkami oddzielając liście od twardych łodyg.Na patelni rozpuścić
masło z olejem.Wrzucić
jarmuż, smażyć pod przykryciem 3-4 minuty, po czym dodać
sos sojowy, wymieszać i dusić jeszcze 1-2. Podawać z
kiełbasą lub jako jarzynkę do obiadu.