Wykonanie
Poziom trudnościNo i stało się! Na blogu pojawiają się kolejne
podroby. Tym razem są to cynaderki, czyli
wieprzowe nerki. To potrawa dla prawdziwych twardzieli, ale gdy spróbujesz – nie pożałujesz ♨Porcja dla 2 osóbSkładniki:3
wieprzowe nerki (oczyszczone z żył i odbłonione)2
cebule1 łyżka
oliwy z oliwek1 szklanka rosołu5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czerwonego pieprzu2
liście laurowe½ łyżeczki
soli1 łyżka
sosu sojowegoSposób przygotowania:Oczyszczone nerki zalać zimną
wodą i odstawić na 2-3 godziny (kilka
razy zmienić
wodę). Po tym czasie nerki wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki, podsmażyć na 1 łyżce
oliwy z oliwek.Pokrojone nerki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 2 minuty.Wylać na sitko, przepłukać i przełożyć z powrotem do garnka, czynność powtórzyć jeszcze 2
razy,
mięso pozostawić na sitku.W garnku zagotować rosół (ja użyłam przygotowany wcześniej i zamrożony).Dodać
cebulę,
ziele angielskie i
czerwony pieprz, zmniejszyć temperaturę i dusić przez ok. 10 minut.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, dodać nerki i smażyć na małym ogniu przez czas duszenia się
cebuli.Z garnka wyłowić
przyprawy, zostawiając kilka ziarenek
czerwonego pieprzu, wszystko lekko zblendować, tak żeby pozostały kawałki
cebuli. Dodać podsmażone nerki,
liście laurowe i gotować przez ok. 20 minut (do miękkości).Cynaderki podawać na gorąco z
kaszą gryczaną i
ogórkiem małosolnym lub inną ulubioną surówką.Smacznego Twardziele!