ßßß Cookit - przepis na Cynaderki w sosie cebulowym - My Blueberry Corner

Cynaderki w sosie cebulowym - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
No i stało się! Na blogu pojawiają się kolejne podroby. Tym razem są to cynaderki, czyli wieprzowe nerki. To potrawa dla prawdziwych twardzieli, ale gdy spróbujesz – nie pożałujesz ♨
Porcja dla 2 osób
Składniki:
3 wieprzowe nerki (oczyszczone z żył i odbłonione)
2 cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka rosołu
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czerwonego pieprzu
2 liście laurowe
½ łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone nerki zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny (kilka razy zmienić wodę). Po tym czasie nerki wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Pokrojone nerki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 2 minuty.
Wylać na sitko, przepłukać i przełożyć z powrotem do garnka, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, mięso pozostawić na sitku.
W garnku zagotować rosół (ja użyłam przygotowany wcześniej i zamrożony).
Dodać cebulę, ziele angielskie i czerwony pieprz, zmniejszyć temperaturę i dusić przez ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać nerki i smażyć na małym ogniu przez czas duszenia się cebuli.
Z garnka wyłowić przyprawy, zostawiając kilka ziarenek czerwonego pieprzu, wszystko lekko zblendować, tak żeby pozostały kawałki cebuli. Dodać podsmażone nerki, liście laurowe i gotować przez ok. 20 minut (do miękkości).
Cynaderki podawać na gorąco z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym lub inną ulubioną surówką.
Smacznego Twardziele!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/06/cynaderki-w-sosie-cebulowym