Wykonanie
Domowe
ciasteczka to taka "żelazna" rzecz, którą zawsze staram sie
mieć w domu na tzw. "czarną godzinę :), kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego (oczywiście domowej roboty) do
kawy, a czasu na zrobienie - brak.Przepis na te poniżej, pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie .Wprowadziłam jedynie do przepisu kilka swoich, małych modyfikacji (zmniejszyłam np. ilość
proszku do pieczenia, bo ta w oryginale nie była dla mnie do przyjęcia)Musicie koniecznie je upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt?Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach :)Dodatek
skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak.

Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy
ciastek)220 g
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
budyń waniliowy z
cukrem115 g
cukru pudru1 łyżka domowego
cukru waniliowego lub 1/2 op.
cukru wanilinowego115 g zimnego
masła3
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%
Składniki na ciemne ciasto:230 g
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli7 łyżeczek
kakao1
budyń czekoladowy z
cukrem115 g
cukru pudru115 g zimnego
masła3
białka2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy
żółtka i
śmietanę (lub w wersji z
kakao białka oraz
skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.

Oba wałeczki łączymy razem rolując je.

Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce.


Oczywiście z dwukolorowego ciasta można formować dowolne kształty
ciasteczek. Ja część mozaikowego ciasta rozwałkowałam i wycięłam kilkanaście
ciasteczek foremką.
