ßßß
ciasto :3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennejpo pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej100 g masłapół szklanki brązowego cukru (stąd)2 małe jajka1/3 szklanki płynnego miodu2 kg jabłeksok z połowy cytryny3 płaski łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru brązowego3 łyżki płatków migdałowychcukier puder do posypaniaZagnieść elastyczne ciasto z podanych składników - wymieszać suche składniki, dodać masło i całość posiekać nożem, na koniec dodać jajka i miód.Podzielić ciasto na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3) i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach - w trakcie skrapiać sokiem z cytryny by za bardzo nie ściemniały.Wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem brązowym.Dużą prostokątną blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej dno wyłożyć większą częścią ciasta.Podpiec spód przez 15 minut w temp. 190 st.C.Na podpieczony spód wyłożyć jabłka (odcisnąć je z nadmiaru soku) i posypać płatkami migdałów.Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.Piec przez 45 minut w temp. 180 st.C.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
