Wykonanie
Co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego? Przygotować sobie coś słodkiego, ale w zdrowszej wersji. W ten sposób przygotowałam właśnie to ciasto - dietetyczna szarlotka na
mące pełnoziarnistej jest naprawdę pyszna! A może skuszą Was:dietetyczne 2składnikowe
ciasteczkapieczone donaty .

ciasto :3 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennejpo pół łyżeczki
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej100 g
masłapół szklanki
brązowego cukru (stąd)2 małe
jajka1/3 szklanki płynnego
miodu2 kg
jabłeksok z połowy
cytryny3 płaski łyżeczki
cynamonu4 łyżki
cukru brązowego3 łyżki
płatków migdałowychcukier puder do posypaniaZagnieść elastyczne ciasto z podanych składników - wymieszać suche składniki, dodać
masło i całość posiekać nożem, na koniec dodać
jajka i
miód.Podzielić ciasto na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3) i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Obrane i pozbawione gniazd nasiennych
jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach - w trakcie skrapiać
sokiem z cytryny by za bardzo nie ściemniały.Wymieszać
jabłka z
cynamonem i
cukrem brązowym.Dużą prostokątną blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej dno wyłożyć większą częścią ciasta.Podpiec spód przez 15 minut w temp. 190 st.C.Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka (odcisnąć je z nadmiaru soku) i posypać
płatkami migdałów.Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.Piec przez 45 minut w temp. 180 st.C.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.

