ßßß
Dziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować.
Czas przygotowania: 4 5 minutSkładniki:4 szklanki rosołu100 g ryżu basmati200 g mielonego mięsa wieprzowego3 cm świeżego imbiru2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru1/3 papryczki chili2 łyżki sosu rybnegolistki bazylii tajskiej2 listki limonki kaffir
Wykonanie:Ryż płuczemy zimną wodą, aż woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Rosół wlewamy do garnuszka, dodajemy imbir i liście limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z ryżu odlewamy wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż będzie al dente. Z mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę, sos rybny i szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii.