ßßß Cookit - przepis na Tajska zupa z ryżem

Tajska zupa z ryżem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować.
Czas przygotowania: 4 5 minut
Składniki:
4 szklanki rosołu
100 g ryżu basmati
200 g mielonego mięsa wieprzowego
3 cm świeżego imbiru
2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru
1/3 papryczki chili
2 łyżki sosu rybnego
listki bazylii tajskiej
2 listki limonki kaffir
Wykonanie:
Ryż płuczemy zimną wodą, aż woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Rosół wlewamy do garnuszka, dodajemy imbir i liście limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z ryżu odlewamy wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż będzie al dente. Z mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę, sos rybny i szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/tajska-zupa-z-ryzem.html