Wykonanie
Pin It

Dziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z
ryżem. Do tej
pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem
makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem
ryżu basmati.
Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby
ryżu nie rozgotować.

Czas przygotowania: 4 5 minutSkładniki:4 szklanki rosołu100 g
ryżu basmati200 g
mielonego mięsa wieprzowego3 cm świeżego
imbiru2 łyżki grubego pokrojonego
szczypioru1/3
papryczki chili2 łyżki
sosu rybnegolistki
bazylii tajskiej2 listki
limonki kaffir

Wykonanie:
Ryż płuczemy zimną
wodą, aż
woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie
ryż zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 30 minut.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Rosół wlewamy do garnuszka, dodajemy
imbir i liście
limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z
ryżu odlewamy
wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż
ryż będzie al dente. Z
mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i gdy
ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę,
sos rybny i
szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami
bazylii.