Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Smażony
ryż z
jajkiem i ...Zdrowe smoothie z ... »Uwielbiam
ciasteczka. No cóż, czasem po prostu nie ma nic lepszego niż takie małe domowe słodkości. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, że
mogę je przygotować z moją córeczką. Ileż zawsze jest zabawy i uśmiechów :) No dobrze... czasem też mam sporo sprzątania ;) Ale warto spędzać tak miło czas ze swoim dzieckiem. Dziś zapraszam Was na przepis na mocno
orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawdę proste. Takie
orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) możecie przygotować i zabrać ze sobą na majówkę. Spróbujcie.

Składniki: (na 1 blaszkę)1 + 4 łyżki
mąki pszennej1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko L1 słoiczek
masła orzechowego (227 g) - 11/2 łyżki od Smaki Południa *1/2 szklanki
cukru150 g miękkiego
masłamała szczypta
soli+
mąka do oprószenia rąk podczas formowania
ciasteczek* 11/2 łyżki wykorzystana w innym przepisiePrzygotowanie:Do miski przekładamy całe
masło orzechowe, 150 g miękkiego
masła, wbijajmy
jajko i wsypujemy
cukier. Całość dokładnie miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników.Ręce oprószamy
mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie
ciasteczka są dość duże - kulka wielkości
orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze
ciasteczka.
Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia.Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego
masła orzechowego) i mimo oprószonych
mąką rąk nie możecie uformować kulki (zbyt lepka masa), należy dołożyć
mąki pszennej do ciasta i znów je zmiksować (1/2- 1 łyżka powinna starczyć).
Orzechowe kulki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie każdą kulkę spłaszczamy ręką lub np. przy użyciu tłuczka do
ziemniaków (nada to naszym
ciasteczkom ciekawą strukturę).
Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości
ciastek. Duże (jak moje) pieczemy około 20-23 minut, małe około 10-12 minut. Po czym poznać, że
ciasteczka są już upieczone?
Ciasteczka są lekko złote z wierzchu i mocno złote od
spodu.Upieczone
ciasteczka studzimy. Na początku będą jeszcze lekko miękkie.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Idealne do
herbaty.

Smacznego* przepis własnyczwartek, 28 kwietnia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyZdrowe smoothie z ...Mocno
orzechowe ciasteczka. ...Smażony
ryż z
jajkiem i ...Surówka obiadowa z
kapusty ...Chrupiące kawałki
kurczaka w ...Puszyste ciasto
cytrynowe z ...Tortille z lekko
pomidorową ...Natura, smak i radość moich ...Orkiszowe placuszki z
jabłkiemPropozycja obiadowa. Mielone ...


Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje

Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramPisz blog