Wykonanie
Jakoś tak mam, że gdy goście za
rogiem potrafię, zrobić coś z niczego (pozornie, bo zawsze w domu znajdą się jakieś składniki). Najlepiej wychodzą mi wypieki, dlatego dziś powstały szybkie
ciasteczka z
masłem orzechowym.
Ciasteczka miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, bardzo
orzechowe i idealne dla fanów słodkości.UWAGA! Jeżeli jesteś uczulony na
orzechy arachidowe, możesz skorzystać z
masła migdałowego (jeżeli nie masz alergii na
migdały).
Ilość składników na około 26
ciasteczek.Składniki:*miękkie
masło (100 g)*
cukier (180 g)*
masło orzechowe (140 g)*
mąka pszenna (230 g)*1
jajko*1/4 łyżeczki
sody*2-3 łyżki
cukru do obtaczaniaPrzygotowanie:Do wysokiej miski wrzucam
masło oraz odmierzoną ilość
cukru i miksuję mikserem, aż do powstania puszystej masy.Dodaję
masło orzechowe i ponownie miksuję do połączenia.Następnie wbijam surowe
jajko i miksuję.Na koniec wsypuję
mąkę oraz
sodę, miksuję na najwyższych obrotach, aż wszystkie składnik połączą się. Gotowe ciasto nie powinno się już kleić.Na płaską, prostokątną blachę układam papier do pieczenia.Urywam kawałek ciasta, formuję z niego kulkę wielkości piłeczki do
ping-
ponga, obtaczam w cukrze i układam na blasze robiąc pomiędzy kolejnymi porcjami 3 cm przerwy.Tak przygotowane
ciasteczka, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 12 min.Po tym czasie
ciasteczka powinny lekko się zarumienić i lekko popękać.Ostrożnie przekładam upieczone
ciasteczka na kratkę do wystudzenia,Uwaga:
ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika mają tendencje do rozpadania się.
Ciasteczka są smaczne już po wystudzeniu, ale podobno dobre są również na następny dzień (u mnie nie dotrwały ;) ).Smacznego!