ßßß
Ilość składników na około 26 ciasteczek.Składniki:*miękkie masło (100 g)*cukier (180 g)*masło orzechowe (140 g)*mąka pszenna (230 g)*1 jajko*1/4 łyżeczki sody*2-3 łyżki cukru do obtaczaniaPrzygotowanie:Do wysokiej miski wrzucam masło oraz odmierzoną ilość cukru i miksuję mikserem, aż do powstania puszystej masy.Dodaję masło orzechowe i ponownie miksuję do połączenia.Następnie wbijam surowe jajko i miksuję.Na koniec wsypuję mąkę oraz sodę, miksuję na najwyższych obrotach, aż wszystkie składnik połączą się. Gotowe ciasto nie powinno się już kleić.Na płaską, prostokątną blachę układam papier do pieczenia.Urywam kawałek ciasta, formuję z niego kulkę wielkości piłeczki do ping-ponga, obtaczam w cukrze i układam na blasze robiąc pomiędzy kolejnymi porcjami 3 cm przerwy.Tak przygotowane ciasteczka, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 12 min.Po tym czasie ciasteczka powinny lekko się zarumienić i lekko popękać.Ostrożnie przekładam upieczone ciasteczka na kratkę do wystudzenia,Uwaga: ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika mają tendencje do rozpadania się.Ciasteczka są smaczne już po wystudzeniu, ale podobno dobre są również na następny dzień (u mnie nie dotrwały ;) ).Smacznego!