ßßß Cookit - przepis na Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majďż˝wkďż˝.

Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na maj�wk�.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Smażony ryż z jajkiem i ...
Zdrowe smoothie z ... »
Uwielbiam ciasteczka. No cóż, czasem po prostu nie ma nic lepszego niż takie małe domowe słodkości. Ale to co w nich najbardziej kocham, to to, że mogę je przygotować z moją córeczką. Ileż zawsze jest zabawy i uśmiechów :) No dobrze... czasem też mam sporo sprzątania ;) Ale warto spędzać tak miło czas ze swoim dzieckiem. Dziś zapraszam Was na przepis na mocno orzechowe ciasteczka. Przygotowanie jest naprawdę proste. Takie orzechowe ciasteczka (o ile pogoda dopisze) możecie przygotować i zabrać ze sobą na majówkę. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 blaszkę)
1 + 4 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko L
1 słoiczek masła orzechowego (227 g) - 11/2 łyżki od Smaki Południa *
1/2 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
mała szczypta soli
+ mąka do oprószenia rąk podczas formowania ciasteczek
* 11/2 łyżki wykorzystana w innym przepisie
Przygotowanie:
Do miski przekładamy całe masło orzechowe, 150 g miękkiego masła, wbijajmy jajko i wsypujemy cukier. Całość dokładnie miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników.
Ręce oprószamy mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia.
Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego masła orzechowego) i mimo oprószonych mąką rąk nie możecie uformować kulki (zbyt lepka masa), należy dołożyć mąki pszennej do ciasta i znów je zmiksować (1/2- 1 łyżka powinna starczyć).
Orzechowe kulki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie każdą kulkę spłaszczamy ręką lub np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków (nada to naszym ciasteczkom ciekawą strukturę).
Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciastek. Duże (jak moje) pieczemy około 20-23 minut, małe około 10-12 minut. Po czym poznać, że ciasteczka są już upieczone? Ciasteczka są lekko złote z wierzchu i mocno złote od spodu.
Upieczone ciasteczka studzimy. Na początku będą jeszcze lekko miękkie. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Idealne do herbaty.
Smacznego
* przepis własny
czwartek, 28 kwietnia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Zdrowe smoothie z ...
Mocno orzechowe ciasteczka. ...
Smażony ryż z jajkiem i ...
Surówka obiadowa z kapusty ...
Chrupiące kawałki kurczaka w ...
Puszyste ciasto cytrynowe z ...
Tortille z lekko pomidorową ...
Natura, smak i radość moich ...
Orkiszowe placuszki z jabłkiem
Propozycja obiadowa. Mielone ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/04/Mocno-orzechowe-ciasteczka-Ciasteczka-idealne-na.html