Wykonanie
Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne.



Składniki:15 dag kosmosy ryżowej1 łyżeczka
oleju kokosowego1 duży
pomidor1 średni świeży
ogórek½
młodej cukinii½
papryki słodkiej czerwonej1 ząbek
czosnkuPęczek cienkiego
szczypiorkukilka gałązek
melisy cytrynowej1 łyżka
soku z cytrynyOlej lniany lub
oliwa z oliwek do skropienia
Sól i
pieprz do smakuSposób wykonania:Kosmosę
ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (
wody ma być dwa
razy więcej niż
kaszy) dodajemy pół łyżeczki
oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.
Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki
oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej
kaszy.
Ogórka i
pomidora kroimy w kostkę, siekamy
szczypiorek oraz
melisę,
czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą oraz
pieprzem, skrapiamy
olejem lnianym, mieszamy i podajemy.