ßßß Cookit - przepis na Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

nazwa

Wykonanie

Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne.
Składniki:
15 dag kosmosy ryżowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 duży pomidor
1 średni świeży ogórek
½ młodej cukinii
½ papryki słodkiej czerwonej
1 ząbek czosnku
Pęczek cienkiego szczypiorku
kilka gałązek melisy cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia
Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.
Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.
Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy.
Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/tabbouleh-z-quinoa.html