ßßß


Składniki:15 dag kosmosy ryżowej1 łyżeczka oleju kokosowego1 duży pomidor1 średni świeży ogórek½ młodej cukinii½ papryki słodkiej czerwonej1 ząbek czosnkuPęczek cienkiego szczypiorkukilka gałązek melisy cytrynowej1 łyżka soku z cytrynyOlej lniany lub oliwa z oliwek do skropieniaSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy, aż kosmosa wchłonie cały płyn, około 15 minut.Zestawiamy z ognia, całkowicie studzimy.Młodą cukinię obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podduszamy na patelni z połową łyżeczki oleju kokosowego tak, aby pozostała lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy.Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy.