ßßß
Danie z cyklu „Podróże kulinarne”. Dzisiaj zapraszam na Bliski Wschód i przedstawiam Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i sezamu.Do przygotowania tego dania skłonił mnie konkurs prowadzony przez Annę na jej blogu Polskie South Beach, a inspiracje pochodzą z tej strony.Uwaga :)Hummus tradycyjnie podaje się rozsmarowany na talerzyku, posypany natką i słodką papryką oraz polany oliwą z oliwek. Jest to typowa przystawka jaka podawana jest na początku posiłków jako dodatek do chlebków pita.Ja dzisiaj proponuję wersję bez pieczywa, dzięki temu jest ona absolutnie zgodna z zasadami diety mojego Męża oraz wszystkich diet opartych na produktach o niskim IG (więcej na ten temat przeczytacie w zakładce „O blogu” i „Harmonogram diety”).Przedstawiam dwie propozycje: tradycyjny hummus serwowany w pomidorowych „kubeczkach”, oraz hummus paprykowy podawany w ogórkowych „kubeczkach”.Składniki:Hummus1 puszka ciecierzycy (lub 1-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini1-2 ząbki czosnku3-4 łyżki oliwy z oliwek2-3 łyżki soku z cytrynySól i pieprzDodatkowo:posiekana natka pietruszkisłodka papryka (do dekoracji)1 czerwona paprykapomidorki koktajloweogórkiszczypiorek (do dekoracji)Wykonanie:Przygotować hummus. Odłożyć kilka ziarenek ciecierzycy do dekoracji a resztę wrzucić do blendera. Dołożyć 1 łyżkę pasty sezamowej, czosnek, 2 łyżki oliwy, ¼ łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu oraz 2 łyżki soku z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Spróbować i według gustu doprawić większą ilością pasty sezamowej, oliwy, soli, pieprzu, czosnku i soku z cytryny.Pasta musi mieć konsystencję bardzo gęstego i gładkiego kremu.Pastę rozsmarować grubą warstwą na talerzu. Posypać słodką papryką i posiekaną natką pietruszki. Udekorować całymi ziarenkami ciecierzycy i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Uwaga: Ja gotowy hummus podzieliłam na dwie części. Pierwszą pozostawiłam w formie tradycyjnej, a częścią napełniłam „kubeczki” pomidorowe. Drugą zmiksowałam z upieczoną papryką i podawałam w „kubeczkach” ogórkowych.
HUMMUS PAPRYKOWYPaprykę opiec w piekarniku (aż skórka zbrązowieje). Włożyć do miski i szczelnie przykryć. Gdy przestygnie zdjąć skórkę i usunąć pestki.*Uwaga: Przyznaję, że uwielbiam pieczoną paprykę ze zdjętą skórką tak samo mocno jak nienawidzę opiekania papryki i żmudnego usuwania z niej skórki! W związku z tym ilekroć w przepisie pojawia się „pieczona papryka bez skórki” używam gotowego produktu ze słoika (np. firmy Rolnik).Około ½ humusu przygotowanego według przepisu powyżej zmiksować na jednolity krem z dodatkiem upieczonej papryki. Podawać w wydrążonych cząstkach ogórków, ozdobiony szczypiorem.Smacznego :)