Wykonanie
Mity na temat odżywiania…Często się z nimi spotykacie? Ja tak. Przede wszystkim dobijają mnie diety odchudzające ograniczające ilość kalorii, głównie poprzez unikanie tłuszczy. Tłuszcze są najbardziej energetycznymi składnikami naszego pożywienia, dlatego też uczucie sytości pozostaje na dłużej.
Owocowe soki są zdrowe, bo zawierają dużo witamin…kolejny mit! Tak, dużo witaminy C i mnóóóóóóstwo
cukru. W jednej szklance soku z
pomarańczy lub z
jabłek znajduje się tyle samo
cukru, co w jednej szklance
gazowanego napoju. Witaminę C znajdziecie w brokułach i innych warzywach
kapustnych, więc opijanie się
sokami z zamiarem polepszenia zdrowia czy schudnięcia mija się z celem. Ja stawiam na
brokuły,
jarmuż i
szpinak, a pijam jedynie
wodę i poranną
kawę. Więcej witamin i minerałów znajdziecie w
wątrobie niż we wszystkich owocach razem.Poniżej znajdziecie 5
mitów na temat odżywiania. Autorem artykułu jest trener personalny z Krakowa Mateusz Turecki . Muszę przyznać, że w 90 % zgadzam się z Mateuszem. Jestem ciekawa co Wy sądzicie o mitach na temat odżywiania?Post po 18-nastejJest to bardzo rozpowszechniony mit żywieniowy, szczególnie popularny u osób starszych.
Ostatni nasz posiłek powinniśmy jeść 2-3 godziny przed snem. Jeśli regularnie chodzisz spać ok. 23:00, ostatni posiłek śmiało możesz zjeść o 21:00. Posiłek powinien należeć do lekkich, bardzo dobrze jest wrzucić do niego sporą ilość węglowodanów dzięki którym, staniemy się senni i lepiej się wyśpimy. Osoby, które mają problemy z zaśnięciem powinny zrezygnować z
białka w ostatnim posiłku na koszt węglowodanów.
Jajka podwyższają cholesterolIlość cholesterolu w pożywieniu nie przekłada się na zawartość cholesterolu w
krwi. U osób z podwyższonym poziomem cholesterolu wyeliminowanie
mięs i
jajek może doprowadzić do pogłębienia choroby zamiast wyleczenia.
Jajko jest bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Palenie tytoniu, picie
alkoholu, brak aktywności fizycznej, tłuste
produkty mleczne,
słodycze – te produkty dużo bardziej przyczytniają się do wysokiego poziomu cholesterolu we
krwi.
Jeśli będziesz spożywać tłuszcz, będziesz otyłyJesteśmy narodem, który ma fobię na punkcie tłuszczu. Wielu z nas
wierzy, że jeśli zjemy produkt bogaty w tłuszcz przytyje. To nie jest przypadek, tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii zawierających 9 kilokalorii na gram, w porównaniu do 4 kilokalorii na gram do
białka czy węglowodanów. Tłuszcze są dla nas ważne, spróbuj wrzucić do swojej diety zdrowe tłuszcze pochodzące np. z
awokado,
orzechów,
oleju lnianego,
oliwy z oliwek.Wybierając rozsądnie źródła tłuszczu można obniżyć poziom cholesterolu oraz ustabilizować poziom
cukru we
krwi lub nawet pomóc w redukcji
tkanki tłuszczowej. Oczywiście używaj tłuszczy z głową.
Mleko szkodziJeśli nie mamy dostępu do swojskiego
mleka, które jest najlepszym z możliwych wyborów musimy zdecydować się na jego kupno w sklepie. Starajmy się wybierać
mleko, które musi być przechowywane w lodówce i ma najkrótszą datę ważności. Nieraz widzę
mleko, które stoi w temp. 20 stopni, a data ważności jest dłuższa niż 3 miesiące. Z
mlekiem to raczej nic wspólnego nie ma.
Mleka powinny unikać osoby, które mają nietolerancje laktozy (enzym zawarty w
mleku). Jeśli po wypiciu szklanki
mleka czujesz się źle prawdopodobnie nie tolerujesz laktozy.
Mleko jest świetnym źródłem witaminy D oraz wapnia, nie należy z niego rezygnować.
Mogę jeść
owoce bez ograniczeń, są zdroweO tym, że
owoce są dobrym źródłem witamin i minerałów wie każdy, druga stron ą medalu
owoców jest ich wysoka zawartość
cukrów prostych, które tuczą. Niektóre osoby mówią, że zaczęli jeść zdrowo, mnóstwo
owoców i warzyw i wcale nie zauważyli różnicy. To przez ten
cukier, który jest zawarty w owocach. Jeśli decydujemy się na
owoce spożywajmy te które mają niski indeks glikemiczny, a dla bardziej wtajemniczonych proszę zapoznać się z ładunkiem glikemicznym danych
owoców.
Polecane przepisyKoktajl
bananowy z chia i
czekoladąRośliny strączkowe – poradyQuinoa na śniadanieLekka
sałatka z
awokado