Wykonanie
Kolejna propozycja
kawy mrożonej na letnie upały. Ta
kawa cudnie pachnie
bananami, na początku ich aromat jest bardziej wyczuwalny, natomiast
potem prym przejmuje smak bardzo zimnej, dobrej jakości
kawy. I dodatkowo te
czekoladowe lody... Pycha!Składniki na 2
kawy:1/2 szklanki mocnej
kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej, dobrze schłodzonej1/2 szklanki zimnego
mleka1 dojrzały
banan2 łyżeczki
cukru4 kostki
lodu2 gałki
lodów czekoladoych3/4 szklanki
śmietany kremówki, schłodzonejkropelki
czekoladowe lub wiórki
czekoladowe do dekoracji
Kawę,
mleko,
banana,
cukier i kostki
lodu zmiksować. Rozlać do szklanek.
Śmietankę ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Do
kawy dodać po gałce
lodów, a na wierzch wycisnąć porcję ubitej
śmietany.Udekorować kropelkami czekoladowymi lub wiórkami. Podawać od razu.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: