ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić warstwowe latte? Nic trudnego!!

Jak zrobić warstwowe latte? Nic trudnego!!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kawa, mleko i odrobina cukru, ot i cała filozofia! Nieważne czy masz ekspres czy nie. Potrzebny Ci jedynie zwykły, mały spieniacz do mleka.
Jest też idealne na kiepski nastrój w deszczowe dni:) Naprawdę!
Kluczem do sukcesu jest pewna ręka przy wlewaniu kawy do mleka - trzeba to robić powoli, małym strumieniem, najlepiej po łyżeczce ustawionej tuż nad pianką. Koniecznie trzeba też pamiętać o tym, żeby kawa była gorąca, mleko chłodniejsze, ale ciepłe.
Składniki (ilość zależna od wielkości szklanki, w której będziemy podawać kawę):
- kawa
- mleko
- cukier (można pominąć)
Przygotowanie:
1. Ubijamy mleko z odrobiną cukru spieniaczem w ekspresie do kawy, lub...
Jeżeli nie masz ekspresu musisz najpierw podgrzać mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie bardzo gorące. Dodajemy odrobinę cukru i ubijamy mikserkiem. Przelewamy do szklanki.
Mleko z pianką powinno zajmować 2/3 wysokości szklanki.
2. Zaparzamy filiżankę kawy, słodzimy w zależności od upodobań. Oczywiście można też wlać kawę bez wcześniejszego słodzenia, a cukier podać osobno.
3. Bardzo powoli po łyżeczce wlewamy kawę do mleka. Warstwy ułożą się same. Wierzch kawy można dowolnie udekorować, np. startą czekoladą.
Trening czyni mistrza:) Za trzecim razem proporcje wyjdą idealne;)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/06/jak-zrobic-warstwowe-latte-nic.html