Wykonanie
Kawa,
mleko i odrobina
cukru, ot i cała filozofia! Nieważne czy masz ekspres czy nie. Potrzebny Ci jedynie zwykły, mały spieniacz do
mleka.Jest też idealne na kiepski nastrój w deszczowe dni:) Naprawdę!
Kluczem do sukcesu jest pewna ręka przy wlewaniu
kawy do
mleka - trzeba to robić powoli, małym strumieniem, najlepiej po łyżeczce ustawionej tuż nad pianką. Koniecznie trzeba też pamiętać o tym, żeby
kawa była gorąca,
mleko chłodniejsze, ale ciepłe.Składniki (ilość zależna od wielkości szklanki, w której będziemy podawać
kawę):-
kawa-
mleko-
cukier (można pominąć)Przygotowanie:1. Ubijamy
mleko z odrobiną
cukru spieniaczem w ekspresie do
kawy, lub...Jeżeli nie masz ekspresu musisz najpierw podgrzać
mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie bardzo gorące. Dodajemy odrobinę
cukru i ubijamy mikserkiem. Przelewamy do szklanki.
Mleko z pianką powinno zajmować 2/3 wysokości szklanki.2. Zaparzamy filiżankę
kawy, słodzimy w zależności od upodobań. Oczywiście można też wlać
kawę bez wcześniejszego słodzenia, a
cukier podać osobno.3. Bardzo powoli po łyżeczce wlewamy
kawę do
mleka. Warstwy ułożą się same. Wierzch
kawy można dowolnie udekorować, np. startą
czekoladą.Trening czyni mistrza:) Za trzecim razem proporcje wyjdą idealne;)