Wykonanie

Trochę czasu, szczypta cierpliwości, niewiele składników i mamy coś pysznego na śniadanie, podwieczorek i w tzw. międzyczasie :)Składniki:-45 dkg
mąki -400-450-4 dkg
drożdży-6 dkg
masła-6 łyżek
cukru-2
żółtka i jedno całe
jajko-220 ml ciepłego
mleka-szczypta
soli-aromat-
cukier trzcinowy do posypania
Drożdże, łyżkę
cukru, 1/3
mleka mieszamy,dodajemy 2 czubate łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do 5 łyżek
cukru dodajemy
żółtka i
jajko, aromat i miksujemy.

Dodajemy rozczyn, pozostałe
mleko, 25 dkg
mąki,szczyptę
soli i miksujemy.


Dodajmy pozostałą
mąkę, wyrabiamy ciasto,wlewamy roztopione
masło ( 2 łyżki
masła zostawiamydo smarowania
bułek ) i wyrabiamy,aż
masło się wchłonie.Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przekładamy na stolnicę formując wałek.

Dzielimy na 12 części.

Z każdej części formujemy kulkę.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy
masłem,

nacinamy
ostrym nożem,posypujemy
cukrem trzcinowym
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.



Smacznego!

No i proszę: dwanaście bułeczek
maślanych cioci Celinkiwedług naszego przepisu, upieczonych i ze smakiem zjedzonych :)Pozdrawiamy.