Wykonanie
Pyszna i łatwa do zrobienia
baranina.
Sos jest zdecydowany w smaku i dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej
cytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta
jagnięcina, ja zastąpiłam ją
baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę.
Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem,
syropem z
granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam
pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia.Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016

składniki600 g
baraniny bez kości - miałam
karkówkę2 łyżki harissy1 łyżeczka za'ataru2 łyżki
syropu z
granatówsól,
pieprz2
czerwone cebule6 - 8 ząbków
czosnku1/2 pęczka
pietruszki1
cytryna kiszona - opcjonalniedo podania
pieczywo,
kasza,
sałata,
jogurtprzygotowaniePiekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone
mięso natrzeć harissą, za'atarem,
syropem z
granatów, posypać
solą i
pieprzem.
Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki
czosnku zmiażdżyć.
Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki
pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć
cebulę i
czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami
pietruszki. Położyć
mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml
wody, dołozyć pokrojoną
cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż
mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie.Upieczone, wyjęte z piekarnika
mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać
pietruszką. Podawać z dowolnym ulubionym płaskim
chlebem lub
kaszą np bulgurem,
zieloną sałatą i
jogurtem greckim doprawionym
czosnkiem i
oliwą. Smacznego!




