Wykonanie

Życie rodzica wymaga. Miałam napisać, że kreatywności ale od razu pojawiła się cała litania innych kompetencji. Można oczywiście iść na skróty i samemu wymagać. Ucz się! Myj ręce przed jedzeniem! Jeeeedz!!!To jednak zazwyczaj związane jest z dość nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi jak tupanie nogami, krzyk, pisk, a w przypadku jedzenia wydłużenie procesu konsumpcji w skrajnych przypadkach połączone z płaczem, zaciskaniem jamy ustnej i pluciem. Nie mam zamiaru się wymądrzać, pouczać czy prawić morały...a nie, nie...sama jestem rodzicem, któremy daleko do ideału ale kombinuję i czasem coś wychodzi a wtedy chcę dzielić się z innymi dobrą nowiną!!!!Wspomniałam o jedzeniu. Otóż moja córka ostatnio pobija rekordy. Potrafi jeść sama ale zwykle zajmuje jej to nawet godzinę...czasem dwie. Jedzenie zupy w takim tempie nieco frustruje...co ja mówię. Jedzenie czegokolwiek w takim tempie to mocna przesada. Zwykle wymiękam i karmię moje dziecko przwiąć kolejny raz te same morały i pytając: Why!!! Dlaczego szybko Ci idzie jedynie z zupą pomidorową?Pomidorowa to ulubiona zupa chyba wszystkich dzieciaków. Fakt i nic odkrywczego.Ostatnio jednak poczyniłam pewien eksperyment. Otóż pod osłoną pomidorowej przemyciłam kilka innych wartościowych warzyw i...? Pełen sukces!!!
Por,
seler naciowy,
marchewka,
ziemniaki...wszystko ładnie i szybko zjedzone. Aż miło. Zatem dzielę się.Do naszej podstępnej zupy będą potrzebne:


2-3 łyżki
oliwy z oliwek1-2 łyżki
masła1,5 l
buliony warzywnego lub
mięsnego1
por pocięty w plasterki3 łydygi
selera naciowego pokrojone na małe kawałki3
ziemniaki pokrojone w kostkę1 ząbek
czosnku pokrojony w kostkę3-4
suszone pomidory (w
oleju)0,5 szklanki
śmietany 12% (do zup) może być kremówka, która jednak podnosi kaloryczność dania a po co;)1 łyżeczka
tymiankupuszkę
pomidorów Łowiczprzecież
pomidorowy Łowiczkilka gałązek świeżej
bazylii do dekoracjiZakładam, że
bulion mamy gotowy a jeśli nawet nie, to wiadomo jak go zrobić. Ja gotuję jakieś
mięsko z kostką, dodaje
włoszczyznę,
przyprawy i mam bulionik czyli rosół.Smak tej zupy kryje się w mieszance tych kilku powyższych warzyw podrumienionych lekko na
maśle. i
oliwie.

Patelnie rozgrzewamy i mieszamy na niej
oliwę i
masło. Następnie dodajemy
czosnek i lekko rumienimy i dodajemy
pora pokrojonego wcześniej w plastry oraz
selera, którego też kroimy na mniejsze kawałki. Obierazmy
ziemniaki i pokrojone w kostkę dorzucamy do reszty. Wszystko podsmażamy chwilę, mieszając aby warzywa się nie przypaliły a jedynie zarumieniły zyskująć w tej sposób oczekiwany smak. Na koniec dodajemy
suszone pomidory,
tymianek i mieszamy a pochwili dokładamy
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy Łowicz. Warzywa dusimy w pomidorach a kiedy uznamy, że jest im zbyt sucho dodajemy
bulion.Najpierw po chochelce a
potem całość. Wszystko gotujemy razem aż wszystkie warzywa staną sie miękkie. Na koniec blendujemy na mus (bo takiej konsystencji będzie nasza zupa), dodajemy odrobinę
śmietany i
bazylię do dekoracji.I mamy
pomidorową inaczej:)



Mały dowód na to, że to idealne danie dla dzieci:)