Wykonanie
Zapotrzebowanie na dobre przepisy jest ogromne. Co to dzisiaj znaczy 'dobre' kiedy półki w sklepach i cukierniach uginają się od kuszącej oferty słodkiej i wytrawnej? 'Dobre' odnosi się oczywiście do składników z jakich gotujemy i pieczemy. Mniej ważne jest to, czy babka, placek czy babeczki ładnie wyrosną, chociaż dzięki dobrym przepisom o to też możemy zadbać, zdecydowanie istotniejsze są produkty. W zrównoważonej pełnowartościowej diecie nie musimy się umartwiać i nie jeść smacznie czy też wyrzekać ciast i deserów. Powszechna to już wiedza, że powinniśmy unikać
białego cukru, białej
mąki i
mleka, szczególnie UHT. W tym duchu, mądrej filozofii jedzenia, upiekłam muffiny z
rabarbarem.
Rabarbar to wspaniałe warzywo, obok
buraka moje ulubione. No właśnie, warzywo czy owoc? U nas to warzywo i właściwie na całym świecie tak się
rabarbar kwalifikuje, tylko w USA to
owoc. Jak zwał tak zwał, jest rewelacyjny zarówno w słodkich jak i słonych przepisach. Muffiny z
rabarbarem to propozycja słodka, ale kolejny przepis będzie już na słono.



Składniki: na 18 muffinek na kruszonkę - można ją pominąć, a wtedy muffiny mogą zastąpić
pieczywo śniadaniowe1/2 kubka*
mąki orkiszowej1/2 kubka
cukru brzozowego ksylitolu1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki startej
skórki z cytryny - musi być sucha, wiórkowata1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki esencji waniliowej90g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1/2 kubka
migdałów blanszowanych, bez skórki, grubo posiekanych1 kubek
mąki orkiszowej jasnej1 kubek
mąki orkiszowej ciemnej1 kubek
mąki owsianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 puszka
mleczka kokosowego ( razem z gęstą częścią )1/2 kubka
syropu z agawy*3/4 kubka
ksylitolu*2
jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 kubka
płatków owsianychrabarbar - 2 średniej wielkości laski, pokrojone na 0.5cm kawałki*Kubek = 250ml*
syrop z agawy i
ksylitol - jeżeli lubicie słodko, można dodać więcej, te ilości wystarczają na muffinki
śniadaniowe, nie za słodkie

Jak zrobić:Zacznij od kruszonki: wymieszaj
mąkę z
cukrem,
cynamonem,
solą i startą
skórką z cytryny. Dodaj
masło i ekstrakt
waniliowy, palcami rozetrzyj tak, żeby składniki połączyły się w grube kawałki. Dodaj
migdały, wmieszaj palcami, zostawiając całość w grudkowatej konsystencji. Włóż do lodówki, aż do czasu kiedy kruszonka będzie potrzebna.Otwory w blaszce na 12 muffinek wyłóż papierowymi papilotkami, odstaw.W dużej misce wymieszaj 3 rodzaje
mąki, zostaw 1/4 kubka - obtoczysz w niej
rabarbar. Do
mąki dodaj
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Osobno wymieszaj
mleczko kokosowe z ubitymi
jajkami, dodaj
cukier i
syrop z agawy, ekstrakt
waniliowy, wymieszaj. Mokre skladniki dodaj do suchych, wymieszaj dobrze łyżką. Na końcu wsyp
płatki owsiane i połącz z masą. W osobnej misce obtocz pokrojony
rabarbar w zostawionej 1/4 kubka
mąki. Dodaj go do ciasta i wmieszaj w całość.Napełnij otworki w blaszce do 1/2 - 3/4 wysokości, nie więcej, bo muffinki urosną i 'wyjdą' z otworków. Posyp obficie grubymi kawałkami kruszonki z lodówki i piecz w 180'C przez około 30 minut, aż będą złociste na wierzchu, a patyczek suchy. Zostaw w blaszce na kilka minut, a
potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.

