Wykonanie

Kolejne świetne połączenie
rabarbaru i
malin w prostym kruchym cieście. Zaletą jest na pewno szybkość wykonania i klasyczny smak kruchego ciasta w połączeniu z kwaskowatymi
owocami. Szybkie i smaczne ciasto na podwieczorek :-).Składniki:250 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów180 g
masła, zimnego100 g
cukru pudru2
żółtka3 łyżki zimnej
wodySkładniki umieścić w misie malaksera i zmiksować, do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można też zagnieść ręcznie:
mąkę, zmielone
migdały i zimne
masło posiekać szybko nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić
między palcami na kruszonkę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.500 g
rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)200 g
malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy)3 łyżki
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by
skrobia równomiernie pokryła
owoce.WykonanieSchłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie
rabarbarowo -
malinowe, wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można oprószyć
cukrem pudrem lub podawać ciepłe kruche ciasto z
lodami jogurtowymi.Smacznego :-).