ßßß
Kolejne świetne połączenie rabarbaru i malin w prostym kruchym cieście. Zaletą jest na pewno szybkość wykonania i klasyczny smak kruchego ciasta w połączeniu z kwaskowatymi owocami. Szybkie i smaczne ciasto na podwieczorek :-).Składniki:250 g mąki pszennej50 g zmielonych migdałów180 g masła, zimnego100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki zimnej wodySkładniki umieścić w misie malaksera i zmiksować, do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można też zagnieść ręcznie: mąkę, zmielone migdały i zimne masło posiekać szybko nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami na kruszonkę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.500 g rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)200 g malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy)3 łyżki cukru2 łyżki skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła owoce.WykonanieSchłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowo - malinowe, wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można oprószyć cukrem pudrem lub podawać ciepłe kruche ciasto z lodami jogurtowymi.Smacznego :-).