Wykonanie
Na chwilę przerywam szalone przygotowania, aby podzielić się z
Wami przepisem na mazurka.Przede mną jeszcze tarcie
chrzanu (już się boję), pieczenie pasztetu (i mielenie
mięsa ;(), pieczenie
schabu,
sałatka... Większość rzeczy zostało na jutro, a ja już jestem padnięta ;)Mazurka przed chwilą skończyłam, ale wiem, że
mogę Wam z czystym sumieniem podać przepis, bo ciasto jest sprawdzone i to "pewniak" ;)Mazurek z masą z
mleka w proszku
Składniki na ciasto:1i 3/4 szklanki
mąki orkiszowej białej + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki
cukru170g
masła2
żółtkaNa masę:140g
mleka w proszku5 łyżek
cukru pudru100g
masławodaodrobina aromatu (u mnie
migdałowy)
Masło ucieramy z
żółtkami. Dodajemy
mąkę i
cukier, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach - do zrumienienia.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do
cukru dodajemy trochę
wody, aby utworzył się
lukier o konsystencji gęstej
śmietany.Do
mleka dodajemy
lukier,
masło i aromat. Mieszamy aż powstanie masa o konsystencji - znów - gęstej
śmietany. Przekładamy masę na przestudzone ciasto. Dekorujemy
bakaliami.Smacznego!
