ßßß
Składniki na 3 porcje:1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)sól, pieprz, majeranek1 łyżka oleju1/2 opakowania roszponki150 g pomidorków koktajlowych150 g pieczarek marynowanych50 g orzechów nerkowcadressing:100 ml jogurtu naturalnego1 łyżka majonezusok z 1/2 cytryny1/4 łyżeczki pieprzu mielonego1/2 łyżeczki cukruPierś z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż na pół, aby uzyskać kawałki mniej więcej podobnej grubości. Posypać przyprawami (można użyć też np. mieszanki zioła prowansalskie lub innych ulubionych). Posmarować olejem i smażyć na patelni grillowej na dość dużym ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.Roszponkę opłukać i odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na pół. Tak samo przekroić pieczarki, jeśli są duże.Kurczaka pokroić na mniejsze, cienkie kawałki.Przygotować sos poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.Składniki sałatki ułożyć na talerzach (miseczkach) lub wymieszać w jednej dużej misie. Polać sałatkę dressingiem i podawać.Mam nadzieję, że uda mi się przygotować jeszcze choć jedno danie do tej edycji akcji Pieczarkowy Tydzień. Może na najbliższy piątek? Przypominam, że wtedy obchodzimy Światowy Dzień Pieczarek.