Wykonanie
Dzisiaj bardzo się cieszę, bo w końcu, po ponad 4 miesięcznej przerwie
mogę dołączyć do grupy wspólnego gotowania 🙂 Tym razem wyzwaniem w ramach comiesięcznego cyklu 3 po 3 było połączenie składników takich jak:
kurczak,
roszponka i
orzechy. Zobaczcie, co przygotowała Panna Malwinna z Filozofii Smaku .

Składniki na 3 porcje:1
pierś z kurczaka (ok. 250 g)
sól,
pieprz,
majeranek1 łyżka
oleju1/2 opakowania
roszponki150 g
pomidorków koktajlowych150 g
pieczarek marynowanych50 g
orzechów nerkowcadressing:100 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezusok z 1/2
cytryny1/4 łyżeczki
pieprzu mielonego1/2 łyżeczki
cukruPierś z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż na pół, aby uzyskać kawałki mniej więcej podobnej grubości. Posypać
przyprawami (można użyć też np. mieszanki
zioła prowansalskie lub innych ulubionych). Posmarować
olejem i smażyć na patelni grillowej na dość dużym ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.
Roszponkę opłukać i odsączyć na sicie.
Pomidorki przekroić na pół. Tak samo przekroić
pieczarki, jeśli są duże.
Kurczaka pokroić na mniejsze, cienkie kawałki.Przygotować sos poprzez wymieszanie
majonezu z
jogurtem,
sokiem z cytryny oraz
przyprawami.Składniki sałatki ułożyć na talerzach (miseczkach) lub wymieszać w jednej dużej misie. Polać
sałatkę dressingiem i podawać.Mam nadzieję, że uda mi się przygotować jeszcze choć jedno danie do tej edycji akcji
Pieczarkowy Tydzień. Może na najbliższy piątek? Przypominam, że wtedy obchodzimy Światowy Dzień
Pieczarek.