Wykonanie

Kapuśniak z
młodej kapusty, to zupa, której nie może zabraknąć w wiosennym menu w moim domu. Bardzo lubię wszelkie zupy, a
kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię lekką zupę z
młodej kapusty z dodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem
mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :)Składniki- główka
młodej kapusty- 0.40 dkg
mielonego mięsa ( u mnie z udźca
indyka)- 2
marchewki- kawałek
selera- 4
ziemniaki-
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól,
majeranek,
kminek mielony, domowa
wegeta,
liść laurowy,
ziele angielskie-
koperekWykonanie
Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę
cebulą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawiam wszystkimi
przyprawami ( bez
listka laurowego i
ziela angielskiego ). Podsmażone
mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok.2,5 litrami
wody. Dodaję
listek laurowy i
ziele angielskie, poszatkowaną
kapustę, pokrojone w większą kostkę
ziemniaki,
marchewkę z
selerem pokrojoną w słupki. Całość gotuję jeszcze jakieś 15-20 minut do miękkości warzyw i
ziemniaków. Gotową zupę posypuję
koperkiem i ewentualnie dosalam do smaku.Smacznego :)
