ßßß
Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z rabarbarem . Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem rabarbarowo-jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej kawy nic więcej nie trzeba :DSkładniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1 szklanka mąki pszennej200 g zimnego masła2 łyżki cukru pudru3 żółtka1,5 łyżeczki sodyszczypta soliNadzienie:1 kg rabarbaru500 g jabłek1 łyżka cukru waniliowego100 g cukru1/4 łyżeczki kardamonuPiana:3 białka1/2 szklanki cukruDodatkowo 1 łyżka kaszy manny albo bułki tartejTortownica 24 cm lekko natłuszczonaNadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.