Wykonanie

Klasyka w najlepszym wydaniu szarlotka z
rabarbarem . Kruche, maślane, delikatne ciasto z musem
rabarbarowo-
jabłkowym. Do tego delikatna pianka i oprócz dobrej
kawy nic więcej nie trzeba :DSkładniki:Ciasto:1 szklanka
mąki krupczatki1 szklanka
mąki pszennej200 g zimnego
masła2 łyżki
cukru pudru3
żółtka1,5 łyżeczki
sodyszczypta
soliNadzienie:1 kg
rabarbaru500 g
jabłek1 łyżka
cukru waniliowego100 g
cukru1/4 łyżeczki
kardamonuPiana:3
białka1/2 szklanki
cukruDodatkowo 1 łyżka
kaszy manny albo
bułki tartejTortownica 24 cm lekko natłuszczonaNadzienie: Umyj
rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Owoce włóż do garnka, zasyp
cukrem i
cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż
owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj
kardamon i przestudź.Ciasto: Na stolnice wsyp
mąki, dodaj
masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej
wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp
kaszą manną albo
bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z
białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien
mieć jasny złoty kolor. Przestudź.Piana:
Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj
cukier i ubijaj do chwili aż
zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na
beze.