ßßß
Składniki:2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej2 łyżki oleju kokosowego½ szklanki wody½ szklanki posiekanych orzechów włoskich½ szklanki suszonej, posiekanej żurawiany1/3 szklanki ziaren sezamuDodatkowo:50 g gorzkiej czekolady min. 70%Wykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie formy z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem do pieczenia.Ugotowaną kasze jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą przekładamy do miski dodajemy mąkę i roztopiony olej kokosowy. Składniki wyrabiamy ręką dolewając wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje dodajemy posiekane orzech, żurawinę oraz sezam. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (dla ułatwieni ręce możemy zwilżyć wodą) i spłaszczamy do pół centymetrowej grubości. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy do czasu aż zaczną się rumienić, ok. 25 minut.Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Smacznego!
Źródło: „Jaglany detoks” Marek Zaremba