ßßß
Z podanych składników wyszły mi 24 porcje :Ciasto na spód:2 duże jajka20g mąki jaglanej (mielona kasza jaglana w młynku do kawy)20g wiórków kokosowych1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka oddzielić od żółtek, ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę, dodać żółtka powoli ubijając, na końcu dodać suche składniki i powoli wmieszać w pianę. Przelać na tackę o wymiarach 25x25 wyłożoną papierem do pieczenia (bez żadnego tłuszczu) albo na silikonową tackę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Budyń:100g kaszy jaglanej220 ml mleka owsianego2 dojrzałe bananyKaszę ugotować w mleku, ostudzić, dodać pokrojone banany i zblendować na gładką masę. Ostudzić i posmarować upieczony wcześniej blat biszkoptowy.Ciasto na wierzch:2 duże jajka50g mielonych orzechów włoskichłyżeczka soku z cytrynyBiałka oddzielić od żółtek, ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę, dodać żółtka powoli ubijając, na końcu dodać suche składniki i powoli wmieszać w pianę. Przelać do tacki o takich samych wymiarach jak ciasto na spód. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić.Masa daktylowa:150g daktyli150ml wodyDaktyle zalać wrzątkiem i gotować do czasu aż staną się miękkie, a płyn się wchłonie. Zblendować na gładką masę, ostudzić. Masę rozsmarować na spodniej części wierzchniego biszkopta (ostrożnie, bo jest dość delikatny) i przyłożyć masą do budyniu.Polewa czekoladowa z orzechami:75g gorzkiej czekolady 90%100g orzechów włoskichłyżka oleju kokosowegoOrzechy zalać wrzątkiem i poczekać aż zmiękną. Czekoladę pokruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę oleju kokosowego i podgrzać w mikrofali. Aby czekolada się rozpuściła i nie przypaliła, trzeba sprawdzać najpierw po 50-60 sekundach wyjąć i przemieszać, później za 20-30 sekund i uważać żeby się nie rozwarstwiła. Płynną czekoladą oblać ciasto (jak kto chce, można równomiernie, można mazy jak u mnie). Orzechy odcedzić i poukładać na cieście.
Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Wyrobiłam się w godzinkę z wszystkim. No prawie, zmywanie jeszcze zostało ;) ale warto. Spróbujcie tego w domu.
1 porcja to ok. 125 kcal, węglowodany: 12g, białko: 4g, tłuszcz: 7gSMACZNEGO!