Wykonanie
Zdarza się, że w weekendy miewam wenę i właśnie dziś mnie dopadła. Zainspirowałam się przepisem z bloga Aktywne Żywienie i upiekłam takie cudo. Oczywiście po swojemu, nie może być inaczej :)Przepis jest bezglutenowy, bez laktozy i bez dodatku
cukru.
Słodycz nadają
banany,
daktyle i
gorzka czekolada na górze. To co? Gotowi na nowy przepis?

Z podanych składników wyszły mi 24 porcje :Ciasto na spód:2 duże
jajka20g
mąki jaglanej (mielona
kasza jaglana w młynku do
kawy)20g
wiórków kokosowych1 łyżeczka
soku z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić z
sokiem z cytryny na sztywną pianę, dodać
żółtka powoli ubijając, na końcu dodać suche składniki i powoli wmieszać w pianę. Przelać na tackę o wymiarach 25x25 wyłożoną papierem do pieczenia (bez żadnego tłuszczu) albo na silikonową tackę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Budyń:100g
kaszy jaglanej220 ml
mleka owsianego2 dojrzałe
bananyKaszę ugotować w
mleku, ostudzić, dodać pokrojone
banany i zblendować na gładką masę. Ostudzić i posmarować upieczony wcześniej blat
biszkoptowy.Ciasto na wierzch:2 duże
jajka50g mielonych
orzechów włoskichłyżeczka
soku z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić z
sokiem z cytryny na sztywną pianę, dodać
żółtka powoli ubijając, na końcu dodać suche składniki i powoli wmieszać w pianę. Przelać do tacki o takich samych wymiarach jak ciasto na spód. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić.Masa daktylowa:150g
daktyli150ml
wodyDaktyle zalać wrzątkiem i gotować do czasu aż staną się miękkie, a płyn się wchłonie. Zblendować na gładką masę, ostudzić. Masę rozsmarować na spodniej części wierzchniego
biszkopta (ostrożnie, bo jest dość delikatny) i przyłożyć masą do budyniu.
Polewa czekoladowa z
orzechami:75g
gorzkiej czekolady 90%100g
orzechów włoskichłyżka
oleju kokosowegoOrzechy zalać wrzątkiem i poczekać aż zmiękną.
Czekoladę pokruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę
oleju kokosowego i podgrzać w mikrofali. Aby
czekolada się rozpuściła i nie przypaliła, trzeba sprawdzać najpierw po 50-60 sekundach wyjąć i przemieszać, później za 20-30 sekund i uważać żeby się nie rozwarstwiła. Płynną
czekoladą oblać ciasto (jak kto chce, można równomiernie, można mazy jak u mnie).
Orzechy odcedzić i poukładać na cieście.

Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Wyrobiłam się w godzinkę z wszystkim. No prawie, zmywanie jeszcze zostało ;) ale warto. Spróbujcie tego w domu.

1 porcja to ok. 125 kcal, węglowodany: 12g,
białko: 4g, tłuszcz: 7gSMACZNEGO!