Wykonanie
W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu.Pyry z gzikiem, to gwarowa nazwa
ziemniaków podawanych z pastą
twarogową. Podstawą tej potrawy są
ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe.Gzik powstaje z
twarogu wymieszanego ze
śmietaną (lub
jogurtem,
mlekiem,
kefirem).
Przyprawia się go
solą,
pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać
cebulkę lub
szczypiorek.Innymi dodatkami mogą być:
rzodkiewka,
ogórek,
papryka,
czosnek, świeże
zioła.Gzik doskonale nadaje się do posmarowania
pieczywa. Kanapki z taką pastą
twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał
twaróg ze
śmietaną, dodawał
rzodkiewkę,
szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.


Składniki:6
ziemniaków (o podobnej wielkości)20 dkg
twarogu półtłustego (w kostce)150 ml kwaśnej
śmietany (12-18 %) lub
jogurtu naturalnego albo
mleka1 mała
cebulaszczypioreksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości * .
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać
śmietanę, drobno pokrojoną
cebulę i
szczypiorek.
Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ugotowane
ziemniaki, przekroić na pół podawać z gzikiem i kawałkiem
masła.*
Ziemniaki można upiec w piekarniku. Trzeba je umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości
ziemniaków.SmacznegoMoje domowe kucharzenieMoje Małe Czarowanienie-ład mAlutkiOgrody BabilonuStare Gary