Wykonanie
W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem,potrawę kuchni wielkopolskiej.W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się
ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem.Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj .Potrawę gotujecie w wybranym przez Was terminie. Przepis będziemy publikować 29 lutego 2016 r. (poniedziałek) o godz. 20:00.Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem.Zapraszam do wspólnego gotowania.

Składniki:6
ziemniaków (o podobnej wielkości)20 dkg
twarogu półtłustego (w kostce)150 ml kwaśnej
śmietany (12-18 %) lub
jogurtu naturalnego albo
mleka1 mała
cebulaszczypioreksól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać
śmietanę, drobno pokrojoną
cebulę i
szczypiorek.
Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ugotowane
ziemniaki, przekroić na pół podawać z
twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem
masła.Smacznego