Wykonanie
Masala to
przyprawa z kuchni indyjskiej.W Indiach najlepszym komplementem dla kucharza jest usłyszeć, że zapach jego dania pozostaje na rękach nawet po kilku dniach.Każda hinduska rodzina ma swój oryginalny przepis na
masalę.Kombinacja możliwych składników jest tak duża, że każdy jest w stanie stworzyć niepowtarzalną
przyprawę.Tradycyjnie
przyprawy rozbija się w ogromnym moździerzu.Moja
przyprawa to Tandoori
Masala. Choć z braku pieca Tandoori używam jej do dań z duszonych warzyw i paneeru.Najlepsza jest przez pierwsze 2 miesiące po przyrządzeniu,
potem może stracić smak.Muszę zaznaczyć, że
kmin rzymski a
kminek to zupełnie inne
przyprawy o innym zastosowaniu.
Przyprawa powstała z tych składników będzie miała pikantny, słodki w zapachu aromat, z niewielką ilością goryczy.Jest napraaaaaawdę czadowa!Składniki:2 łyżeczki
kminu rzymskiego1,5 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka suszonego
imbiru3/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1,5 łyżeczki
kurkumy3/4 łyżeczki
słodkiej papryki3
liście laurowe5
goździków6 suszonych strąków
chilli, najlepiej
pieprzu cayenne (to też
chilli)1/2 łyżeczki
pieprzu1,5 łyżeczki
kozieradki1/6 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki nasion
gorczycy czarnejopcjonalnie 1 łyżeczka
mango w proszkuopcjonalnie troszkę wiórek
kokosowych oraz
płatków z
migdałówSkładniki dokładnie wymieszać. Można je zmiksować jeśli chcesz.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniczku np. na
przyprawy lub małym słoiczku.Bardzo polecam na ekonomiczny w kosztach, a unikatowy prezent.Szczególnie w jakimś ładnie zrobionym opakowaniu!