ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem.
Składniki na około 20 niewielkich sztuk:
1 średnia główka białej kapusty
2 cebule
2 łyżki masła
1 sucha bułka
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
sól i pieprz
kilka łyżek bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.
Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/kotlety-z-kapusty.html