ßßß
Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :)Składniki na brytfankę 25x35 cm:Biszkopt:5 jajek (białka i żółtka osobno)6 łyżek cukru8 łyżek mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka olejuszczypta soliMasa śmietankowo-brzoskwiniowa:600 ml śmietany kremówki (36%)1 dżem brzoskwiniowy (około 300 g)4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatyny2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami)Galaretka z owocami:1 puszka brzoskwini3 galaretki brzoskwiniowe1 litr gorącej wody
Przygotowanie ciasta:Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Masę śmietankowo-brzoskwiniową wyłożymy na obrócone ciasto, ponieważ od tej strony jest idealnie równe.Przygotowanie masy śmietankowo-brzoskwiniowej:Z puszki z brzoskwiniami odlewamy odpowiednią ilość soku i zagotowujemy go w garnuszku. Ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W czasie kiedy żelatyna stygnie mieszamy ją od czasu do czasu i przygotowujemy masę.Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo dżem i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną lekko tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt (można go lekko naponczować sokiem z puszki z brzoskwiniami.Na masie układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w plasterki.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć zalewamy nią owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje.