Wykonanie

Jest taki typ zup, które nazywam zupami męskimi ze względu na ich sycące składniki, a w szczególności
mięso w różnej postaci. I taka właśnie jest zacna zupa wiejska, w której króluje
groch oraz wędzonki. Zupa jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.Składniki dla 6-8 osób:400 g
grochu łuskanego2
marchewki1
pietruszkakawałek
mięsa wędzonego (
żeberko,
boczek, ogonówka)
liść laurowyziele angielskiekilka ziaren
pieprzu4 kapelusze
suszonych grzybkówmajeranek, cząber,
sól, mielony
pieprz.Składniki na zasmażkę: średniej wielkości
cebula, dwie łyżki
smalcu lub
masła i 1 łyżka
mąki.
Groch płuczemy i zalewamy na noc
wodą. Następnego dnia gotujemy
groch w tej samej wodzie, w której się moczył.
Mięso,
włoszczyznę,
suszone grzyby zalewamy
wodą (ok. 1 litr) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do
wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy przygotowaną zasmażkę i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy
ziołami według upodobania.