ßßß
wegański bezglutenowy(keksówka ok. 28 cm)- ok. 400 g puree z upieczonego batata (ok. 1 batata)- 200 g suchej czerwonej soczewicy- 100 g suchej kaszy jaglanej- 75 ml oleju- 1 łyżka pasty Tahina- 150 g ziaren słonecznika- 1 pęczek natki pietruszki- 2 ząbki czosnku- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- szczypta pieprzu cayenne- 1/2 łyżeczki ostrej papryki- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru- szczypta gałki muszkatołowej- sól i pieprz- do posypania pasztetu: sezam i nasiona słonecznikaKaszę jaglaną i soczewicę gotuję do miękkości.Do blendera wrzucam: puree z upieczonego batata, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, ugotowaną i przestudzoną soczewicę, 100 g ziaren słonecznika, olej, Tahinę, natkę pietruszki, czosnek, sos sojowy, mielone siemię lniane i przyprawy. Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Na koniec dodaję 50 g ziaren słonecznika i dokładnie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet. Całość wyrównuję. Posypuję sezamem i nasionami słonecznika.Piekę ok. 50-60 min w temp. 180 st. C. Gotowy pasztet studzę przez min. 12 h w foremce.Smacznego!Pasztet wytrzymuje do ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na Święta - upieczcie go wcześniej.Smacznego!* Jak upiec batata? Batata myję i dokładnie owijam folią aluminiową. Piekę go ok. 1 h w temperaturze 200 st. C.. Upieczonego batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do przestygnięcia. Zdejmuję folię aluminiową i pozbawiam go skóry.