Wykonanie
Uwielbiam pieczone
bataty . Są tak pyszne, że wyjadam je dopiero co wyjęte z piekarnika. Tym razem musiałam się powstrzymać, bo owy upieczony
batat miał być głównym składnikiem mojego wegańskiego pasztetu z
czerwonej soczewicy . Bez niego nie udałoby się nic. A chętnych na niego było wielu...Znudziły Wam się wegańskie pasztety w polskim stylu?Poszukujecie nowych smaków?Czegoś wyjątkowego na świąteczny stół?Ten pasztet jest dla Was!Pasztet ten ma w sobie w sobie wszystko, co uwielbiam:
czerwoną soczewicę, pieczone
bataty i
kaszę jaglaną . Wszystko to wzbogacone aromatycznymi
przyprawami m.in. wędzoną
papryką, kuminem,
imbirem. Jest tak pyszny, że warto dla niego powstrzymać się, by nie wyjeść dopiero co upieczonego
batata....

wegański bezglutenowy(keksówka ok. 28 cm)- ok. 400 g puree z upieczonego
batata (ok. 1
batata)- 200 g suchej
czerwonej soczewicy- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 75 ml
oleju- 1 łyżka pasty Tahina- 150 g
ziaren słonecznika- 1 pęczek
natki pietruszki- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- szczypta
pieprzu cayenne- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz- do posypania pasztetu:
sezam i
nasiona słonecznikaKaszę jaglaną i
soczewicę gotuję do miękkości.Do blendera wrzucam: puree z upieczonego
batata, ugotowaną i przestudzoną
kaszę jaglaną, ugotowaną i przestudzoną
soczewicę, 100 g
ziaren słonecznika,
olej, Tahinę,
natkę pietruszki,
czosnek,
sos sojowy, mielone
siemię lniane i
przyprawy. Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Na koniec dodaję 50 g
ziaren słonecznika i dokładnie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet. Całość wyrównuję. Posypuję
sezamem i
nasionami słonecznika.Piekę ok. 50-60 min w temp. 180 st. C. Gotowy pasztet studzę przez min. 12 h w foremce.Smacznego!Pasztet wytrzymuje do ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na Święta - upieczcie go wcześniej.Smacznego!* Jak upiec batata?
Batata myję i dokładnie owijam folią aluminiową. Piekę go ok. 1 h w temperaturze 200 st. C.. Upieczonego
batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do przestygnięcia. Zdejmuję folię aluminiową i pozbawiam go skóry.