Wykonanie
O tym, że
szpinak ma wiele zastosować chyba zdążyliście się już przekonać. Na blogu pojawiły się już
szpinakowe naleśniki, placuszki,
tarta, kluseczki, gnocchi,quesadilla, a nawet owsianka . Natomiast dziś mam dla was przepis na zieleniutki
makaron z
kurczakiem z piekarnika i
śmietanowym sosem pieczarkowym. Przygotowanie takiego obiadku pochłania sporo czasu. Oczywiście najwięcej zajmuje zrobienie
makaronu. Jednak ma on pyszny, niepowtarzalny smak i naprawdę watro poświęcić dla niego kawałek popołudnia;).


Składniki na 4 porcje
makaron:200g
mąki pszennej typ 650100g
szpinaku mrożonego lub świeżego
jajołyżeczka
solimięso:2
filety z kurczakakurkumapapryka słodka i ostra
sólpieprz3 ząbki
czosnkusos pieczarkowy400ml rosołu*250 ml
śmietany 18%400g
pieczarekcebula2 łyżki
masłasólpieprzmakaron:Jeśli używamy
mrożonego szpinaku, najpierw podsmażamy go na suchej patelni, aby się rozmroził. Natomiast
świeży szpinak należy umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni.Do miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy
sól i ostudzony
szpinak. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy na pół godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je cienko w maszynce do
makaronu (w razie potrzeby możemy posypywać je
mąką), a następnie przy jej pomocy kroimy je na paski. Jeśli nie mamy maszynki, to ciasto możemy rozwałkować wałkiem i pokroić nożem.
Makaron wrzucamy do garnka z wrzącą
wodą i gotujemy przez około 5 minut.
mięso:Filety dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
kurkumą,
papryką słodką i ostrą oraz obranym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy go z obu stron klipsami.Filety pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plastry.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni, na
maśle. Po chwili dodajemy do niej
pieczarki. Podsmażamy je przez kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie dolewamy do nich rosół. Gdy się zagotuję dolewamy również
śmietanę i energicznie mieszamy.Sos gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Powinien być gotowy po kilkunastu minutach.podanie:Na talerz nakładamy porcję
makaronu,
mięso pokrojone w plastry i
sos pieczarkowy.Smacznego:)