Wykonanie
Nadal mam zapas
mąki z
ciecierzycy. Stoi tuż obok
mąki z
amarantusa, gryczanej i owsianej. I nie wiem, naprawdę nie wiem co mam z nimi wszystkimi zrobić. Kupiłam je, jak już
pisałam wielokrotnie, z okazji podejrzenia mojego syna o nietolerancję glutenu. Podejrzenie nie trafione, a
mąki zostały. Nie mam już siły robić z nich ciągle placków.. to już lekka przesada. Zrobiłam więc
krakersy i
powiem szczerze, przepadłam. Zabrałam je do pracy, celem degustacji ale też po to, żeby upewnić się że nie tylko mnie smakują. Dziewczynom smakowało, a to o czymś świadczy.
Krakersy są naprawdę ciekawe w smaku i dość nietypowe, ale dla mnie to rewelacja:)

Składniki:1 szklanka
mąki z
ciecierzycy2 łyżeczki zmielonych ziaren
siemienia lnianegopół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
oliwypół łyżeczki
soliłyżeczka suszonego
rozmarynułyżeczka suszonego
tymianku2 ząbki
czosnkuwodaWykonanie:Wszystkie składniki umieść w misce i wyrób do konsystencji ciasta które da się rozwałkować.
Wodę dodawaj stopniowo. Rozwałkuj ciasto na ok pół centymetra. Pokrój w kwadraty (lub jak wolisz) ponakłuwaj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 15-20 minut- trzeba obserwować:)Smacznego!