Wykonanie

Domowe chrupiące
pieczywo, z
razowej mąki orkiszowej, z dodatkiem
siemienia lnianego. Nie wymaga zbyt dużo pracy (oprócz zagniecenia ciasta i rozwałkowania), szybko się piecze. Wszystkim nam bardzo smakowało :)Składniki na 2
chlebki (ok. 30cm, w zależności jak cienko rozwałkujemy ;)2-2.5szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)0.5 szkl świeżo zmielonego
siemienia lnianego1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)3/4 łyżeczki
soli morskiej1 łyżeczk
tymianku3/4 szkl
wody1/2 szkl
oliwy + trochę do polania
chlebkówSkładniki na hummus:3 szkl ugotowanej
ciecierzycy3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżka
soku z cytryny1/2 szkl ziaren
sezamu, zmielonych (można użyć gotowej pasty tahini, ale tak rzadko z niej korzystamy, że wolę sama zmielić
sezam)3-4 łyżki
oliwysól morska do smakudo połowy hummusu dodałam posiekany
szczypiorek i zieloną
pietruszkęPiekarnik nagrzałam do 180 stopni.
Mąkę wymieszałam z
siemieniem lnianym,
proszkiem do pieczenia,
solą oraz
tymiankiem. Dodałam
wodę i
oliwę i zagniotłam elastyczne ciasto, które podzieliłam na dwie części. Następnie każdą część cienko rozwałkowałam. Przed włożeniem
chlebków do piekarnika polałam je
oliwą.
Chlebki piekłam pojedynczo przez 10 minut na obsypanej
mąką blasze. Po lekkim ostudzeniu połamałam na mniejsze części.Podałam z hummusem (wszystkie podane wkładniki na hummus zmiksowałam w malakserze na pastę) oraz pokrojonymi w słupki warzywami (akurat mieliśmy w domu
ogórki zielone i
kalarepę).