ßßß
Domowe chrupiące pieczywo, z razowej mąki orkiszowej, z dodatkiem siemienia lnianego. Nie wymaga zbyt dużo pracy (oprócz zagniecenia ciasta i rozwałkowania), szybko się piecze. Wszystkim nam bardzo smakowało :)Składniki na 2 chlebki (ok. 30cm, w zależności jak cienko rozwałkujemy ;)2-2.5szkl mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)0.5 szkl świeżo zmielonego siemienia lnianego1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)3/4 łyżeczki soli morskiej1 łyżeczk tymianku3/4 szkl wody1/2 szkl oliwy + trochę do polania chlebkówSkładniki na hummus:3 szkl ugotowanej ciecierzycy3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka soku z cytryny1/2 szkl ziaren sezamu, zmielonych (można użyć gotowej pasty tahini, ale tak rzadko z niej korzystamy, że wolę sama zmielić sezam)3-4 łyżki oliwysól morska do smakudo połowy hummusu dodałam posiekany szczypiorek i zieloną pietruszkęPiekarnik nagrzałam do 180 stopni.Mąkę wymieszałam z siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, solą oraz tymiankiem. Dodałam wodę i oliwę i zagniotłam elastyczne ciasto, które podzieliłam na dwie części. Następnie każdą część cienko rozwałkowałam. Przed włożeniem chlebków do piekarnika polałam je oliwą.Chlebki piekłam pojedynczo przez 10 minut na obsypanej mąką blasze. Po lekkim ostudzeniu połamałam na mniejsze części.Podałam z hummusem (wszystkie podane wkładniki na hummus zmiksowałam w malakserze na pastę) oraz pokrojonymi w słupki warzywami (akurat mieliśmy w domu ogórki zielone i kalarepę).