ßßß
Kilka dni temu, zmotywowany udanym ciastem czekoladowym z cukinią, postanowiłem wypróbować kolejny, słodki wypiek z użyciem warzyw. W roli głównej pojawić miał się burak. Co prawda piekłem już kiedyś babeczki buraczkowe, jednak tym razem chciałem wypróbować nieco inny przepis i zmodyfikować go. Wyjściową recepturą był przepis na czekoladowe ciasto z burakami. Nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił. Do ciasta celowo nie dodałem ani czekolady, ani kakao. Chciałem przekonać się jak sprawdzi się użyte warzywo bez towarzystwa czekolady, która zdecydowanie dominuje nad wszystkimi smakami. Jaki był efekt? Babeczki wyszły niesamowicie delikatne, pulchne i wilgotne, a w smaku czuć było bardzo delikatnie buraczany posmak, który połączyłem z miętową polewą na bazie białej czekolady.ciasto (12 sztuk):2 jajka60 ml mleka200 ml oleju100 g cukru pudru80 g mąki żytniej200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu waniliowego250 g ugotowanych buraków (1 duży)Ugotowanego i obranego ze skórki buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Obie mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, odstawić. W misie miksera zmiksować dokładnie olej, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wyłączyć mikser, dodać suche składniki oraz buraki i wymieszać łyżką do połączenia. Otrzymane ciasto przełożyć do silikonowej foremki do babeczek wielkanocnych i piec w 180 º C przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce aż przestygną, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować polewę.polewa:140 g białej czekolady80 ml kremówki 36%2 łyżeczki miętowego pudruKremówkę oraz miętowy puder umieścić w rondlu i podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewą dekorować wystudzone babeczki.Smacznego! :)
