Wykonanie
Jakiś czas temu obawiałam się mąk bezglutenowych. No bo jak to tak.. Nie ten smak, problem z przewracaniem np. naleśników- w końcu co gluten to gluten:P Myślę jednak, że nie ma się czego bać. A
mąkę z
ciecierzycy naprawdę polubiłam. Zdecydowanie pasuje do przepisów bardziej wytrawnych. Ma dość specyficzny smak i zapewne nie wszystkim będzie smakowała, ale warto ją spróbować. Ja poszłam na łatwiznę absolutnie. Oczywiście naleśniki. Ale chyba najłatwiej mi wtedy "poznać" nową
mąkę. W przypadku
mąki z
ciecierzycy możecie odnieść wrażenie, że podczas mieszania, dzieje się z nią coś
dziwnego i coś jest nie tak. Ale spokojnie
dajcie jej szansę:) Moje naleśniki podałam z
sosem czosnkowym,
rukolą,
awokado i
pomidorami, ale dodanie innych warzyw i np. usmażonego
kurczaka to też pomysł godny rozpatrzenia.

Składniki:ciasto naleśnikowe:160 g
mąki z
ciecierzycy500 ml
wodyszczypta
solipół łyżeczki suszonego
tymiankupół łyżeczki suszonego
rozmarynu2 łyżki
olejuśrodek:
rukolapomidorawokadosos czosnkowy (lub inny ulubiony)Wykonanie:Składniki na ciasto wymieszaj dobrze w misce, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Rano wymieszaj ciasto i smaż naleśniki z obu stron aż będą rumiane. Przewracaj je delikatnie.
Rukolę i
pomidora pokrój w kawałki. Na każdym naleśniku rozsmaruj odrobinę
sosu czosnkowego, posyp
rukolą i rozłóż
awokado i
pomidora.
Zwiń naleśnik.Smacznego!