Wykonanie
Beza smakuje nie tylko latem z
owocami sezonowymi (
jagody,
maliny,
borówki,
truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi
owocami (
pomarańcze,
kiwi,
winogrona). Leciutka jak piórko
beza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z
bitą śmietaną i
owocami, znika natychmiast po podaniu.Przygotowując wcześniej
faworki zostały mi po nich
białka. Do tej
pory z
białek robiłam małe
beziki lub wykorzystywałam je w kokosankach, ale to zajmowało dużo więcej mego czasu. Przygotowanie
bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości jest to czas potrzebny na wysuszenie
bezy w piekarniku, a samo ubijanie
białek nie trwa dłużej niż 10 minut.

Składniki:
beza:5
białek (o temperaturze pokojowej)250 g drobnego
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu winnego1 łyżka
mąki ziemniaczanejkrem:300 ml
śmietanki 30% - 36% (schłodzonej)250 g
serka mascarpone3 - 4 łyżki
cukru pudrudodatkowo:
kiwi,
pomarańcza,
winogrona lub inne ulubione
owoce
Przygotowanie:
beza:
Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę.Pod koniec ubijania, gdy piana jest już prawie ubita stopniowo dodawać
cukier (po jednej łyżce). Po każdym dodaniu
cukru, dokładnie go rozmiksować (ma nie być wyczuwalny, ma nie zgrzytać).Dobrze ubita
beza ma być gęsta i błyszcząca, bez widocznych i wyczuwalnych kryształków
cukru.Do tak ubitej
bezy dodać
sok z cytryny lub
ocet winny,
mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie
beza miała średnicę około 28 cm.Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku 30 minut, na 2 od dołu poziomie piekarnika bez termoobiegu, ustawiając grzanie góra i dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut).
Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.Po wystudzeniu
bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi
owocami.krem:
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem (uważać by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać
serek i dokładnie połączyć z ubitą
śmietaną.
Beza jest dobra również z kremem tylko z samej
śmietanki.