Wykonanie

Wypieki z warzywnymi dodatkami lubię tak bardzo, że aż dziwnym jest, jak późno pojawia się tutaj przepis na poczciwe ciasto
marchewkowe. Wymarzyłam sobie, żeby było puszyste, ale przy tym nieprzesuszone - a w wersji dla mnie, oczywiście musiało być też bezglutenowe. Stąd w przepisie sporo
jajek i dodatek
jogurtu, który bardzo pomaga w utrzymaniu wilgoci. Ciasto leciutko opada w trakcie studzenia, ale spokojnie, nie prowadzi to do zakalca ;) Tradycyjnie doprawiłam je
cynamonem, a środek przełożyłam aksamitnym
serkiem mascarpone. Można użyć równie dobrze
serka typu Philadelphia, chociaż osobiście wolę go unikać, bo nie odpowiada mi jego słony smak. Ciasto
marchewkowe to klasyk, którego trzeba chociaż raz spróbować - może skusicie się na mój przepis? ;)Składniki (na okrągłą formę o śr. 24 cm):4
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
jogurtu naturalnego260 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 115 g
mąki owsianej, 95 g
skrobi ziemniaczanej, 50 g
mąki kukurydzianej)2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli220 g tartej
marchewki (ok. 1 i 1/2 szklanki)Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka zmiksować z
olejem,
cukrem i
jogurtem.
Mąki przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z
cynamonem,
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Białka ubić z dodatkiem
soli na sztywną pianę w czystej, suchej misie. Do miski z
mąką wlać mieszankę mokrych składników i szybko wymieszać łyżką. Dodać ubite
białka i startą
marchewkę, wmieszać delikatnymi ruchami w ciasto, tak, aby piana jak najmniej opadła. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35-40 minut w 180 C. Sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się dopiekło - jeśli wychodzi oblepiony surowym
ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.Krem z
mascarpone:250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
jogurtu naturalnegoSerek dokładnie wymieszać lub zmiksować z
cukrem pudrem i
jogurtem, który rozluźni nieco konsystencję masy. Ciasto
marchewkowe przeciąć wzdłuż, na dwa równe blaty. Przełożyć równomiernie rozsmarowanym kremem. Przed podaniem można oprószyć mieszanką
cukru pudru i
cynamonu.Smacznego!

