ßßß
Nowy przepis dla tych, którzy podobnie jak ja, lubią w wolnych chwilach urządzać małą piekarnię we własnym domu ;) Co jakiś czas oprócz bułek, piekę też drożdżówki - a to jeden z najlepszych przepisów, jakie wypróbowałam. Nieprzekombinowany, z ogólnodostępnych składników, typowo polski. Wystarczy tylko trochę cierpliwości, żeby upiec swoje własne, klasyczne bułeczki z serem. Nadzienie można doprawić według uznania, u nas często pojawiają się drożdżówki z kardamonem i skórką pomarańczową. Chyba nie muszę podkreślać, że nie można ich nawet porównać ze sklepową masówką...?Składniki (na 8 drożdżówek/ jedną blachę):Ciasto:280 g mąki pszennej10 g świeżych drożdży (lub 1/2 łyżeczki drożdży instant)20 g cukru1 jajko25 g masła lub 1/4 szklanki oleju1/2 szklanki mlekaszczypta soliopcjonalnie- jajko do posmarowania ciastaNadzienie:250 g twarogu z wiaderka (lub zmielonego trzykrotnie twarogu w kostce)1 żółtko2 łyżki cukru pudru (lub miodu)2 łyżeczki cukru z waniliąopcjonalnie- skórka otarta z połowy pomarańczy/ szczypta kardamonu i cynamonuJeśli pracujemy ze świeżymi drożdżami, najpierw przygotować rozczyn. Drożdże wkruszyć do miski, dodać trochę cukru i mleka (w temperaturze pokojowej), wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się pęcherzyki).Do dużej misy przesiać mąkę. Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu. Wymieszać z pozostałym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Do lekko ciepłej mieszanki wbić jajko i dokładnie wymieszać. Do misy z mąką wlać rozczyn (lub wsypać suche drożdże) i stopniowo dodając płynne składniki, wyrabiać ciasto. Można to robić ręcznie lub mikserem z końcówkami-hakami. Kiedy ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni podczas wyrabiania, uformować z niego kulę i włożyć do miski. Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).W tym czasie zmiksować wszystkie składniki na nadzienie.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągłe bułki, odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać o zachowaniu jak największych odstępów, ponieważ ciasto mocno wyrasta - na blasze zmieści się maksymalnie 8 drożdżówek. Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple, do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Dociskając mocno dno szklanki w środek każdej bułeczki, zrobić wgłębienia na nadzienie. Włożyć do nich ser, a brzegi z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Drożdżówki piec w temperaturze 200 º C, przez ok. 15-20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Studzić na kratce i podawać.Smacznego!


Źródło przepisu (z moimi małymi modyfikacjami): http://pracowniawypiekow.blogspot.com