Wykonanie

Nowy przepis dla tych, którzy podobnie jak ja, lubią w wolnych chwilach urządzać małą piekarnię we własnym domu ;) Co jakiś czas oprócz
bułek, piekę też drożdżówki - a to jeden z najlepszych przepisów, jakie wypróbowałam. Nieprzekombinowany, z ogólnodostępnych składników, typowo polski. Wystarczy tylko trochę cierpliwości, żeby upiec swoje własne, klasyczne bułeczki z
serem. Nadzienie można doprawić według uznania, u nas często pojawiają się drożdżówki z
kardamonem i
skórką pomarańczową. Chyba nie muszę podkreślać, że nie można ich nawet porównać ze sklepową masówką...?Składniki (na 8 drożdżówek/ jedną blachę):Ciasto:280 g
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży (lub 1/2 łyżeczki
drożdży instant)20 g
cukru1
jajko25 g
masła lub 1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekaszczypta
soliopcjonalnie-
jajko do posmarowania ciastaNadzienie:250 g
twarogu z wiaderka (lub zmielonego trzykrotnie
twarogu w kostce)1
żółtko2 łyżki
cukru pudru (lub
miodu)2 łyżeczki
cukru z
waniliąopcjonalnie- skórka otarta z połowy pomarańczy/ szczypta
kardamonu i
cynamonuJeśli pracujemy ze świeżymi
drożdżami, najpierw przygotować rozczyn.
Drożdże wkruszyć do miski, dodać trochę
cukru i
mleka (w temperaturze pokojowej), wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż
drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się pęcherzyki).Do dużej misy przesiać
mąkę.
Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu. Wymieszać z pozostałym
mlekiem,
cukrem i szczyptą
soli. Do lekko ciepłej mieszanki wbić
jajko i dokładnie wymieszać. Do misy z
mąką wlać rozczyn (lub wsypać suche
drożdże) i stopniowo dodając płynne składniki, wyrabiać ciasto. Można to robić ręcznie lub mikserem z końcówkami-hakami. Kiedy ciasto stanie się sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni podczas wyrabiania, uformować z niego kulę i włożyć do miski. Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 h).W tym czasie zmiksować wszystkie składniki na nadzienie.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągłe
bułki, odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać o zachowaniu jak największych odstępów, ponieważ ciasto mocno wyrasta - na blasze zmieści się maksymalnie 8 drożdżówek. Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple, do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut). Dociskając mocno dno szklanki w środek każdej bułeczki, zrobić wgłębienia na nadzienie. Włożyć do nich
ser, a brzegi z ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem.Drożdżówki piec w temperaturze 200 º C, przez ok. 15-20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Studzić na kratce i podawać.Smacznego!




Źródło przepisu (z moimi małymi modyfikacjami): http://pracowniawypiekow.blogspot.com