Wykonanie
Przepis znalazłam na tej stronie . W Internecie znane jest jako Milky Way lub
mleczna kanapka. Nie mam pojęcia
czemu Milky Way skoro smakiem i wyglądem to jednak
mleczna kanapka:)Zaletą ciasta jest łatwość i szybkość wykonania. Krem jest słodki i zwarty co powoduje, że nawet garde dzieci chętnie je spożywają.ciasto:6
jajek3/4 szklanki
cukru (140g)1/2 szklanki
mąki pszennej (80g)3/4 szklanki
maki ziemniaczanej (100g)3 łyżki
kakao2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem:200g
mleka w proszku pełnego125ml
mleka150g
cukru350g
masła16g
cukru waniliowegopolewa:60
masła100g
czekolady (może być pół na pół
mleczna i gorzka)
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
olej, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy zmieszane składniki suche przesiane przez sito.Gotowe ciasto wlewamy na blachę (24x35) i pieczemy w temp.180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto kroimy na dwie części (jedną na spód, drugą na wierzch ciasta). Można pójść na łatwiznę - podzielić ciasto na pół i upiec na dwóch jednakowych blachach.Gdy ciasto piecze się, przygotowujemy masę
mleczną:
Mleko gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym aż uzyska szklistą postać- rozpuści się
cukier. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ucieramy
masło na puszystą masę (
masło powinno
mieć temperaturę pokojową). Gdy będzie gładkie a masa
mleczna ostygnie, dodajemy ją powoli (najlepiej łyżkami) do
masła. Gdy masa będzie za gorąca, to będzie topiła
masło. Na koniec do masy wsypujemy
mleko w proszku i ucieramy aż będzie całkowicie gładka.Gotową masą smarujemy
biszkopt spodni, na niego kładziemy
biszkopt wierzchni, lekko dociskamy aby nie było przestrzeni powietrznych w cieście i bierzemy się za przygotowanie polewy.W rondelku gotujemy
wodę, wkładamy do niej miskę a w niej połamaną
czekoladę i
masło- gotujemy na parze cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę. Gotową polewą polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.