Wykonanie
Czym jest francuska kuchnia? Albo może inaczej - co ukształtowało tą kuchnię do poziomu takiego jaki mamy obecnie. Były to dwa główne czynniki:Katarzyna Medycejska - całkiem niedaleko żyła sobie pewna arystokratka, którą należało wydać za mąż. Oczywiście należało ją wydać jak najlepiej :) Po negocjacjach wysłano ją do Francji. Niestety francuska kuchnia była wtedy bardzo prymitywna - średniowieczne
pieczone mięso. Medyceusze byli
rodem, który bardzo chciał wyjść z mroków średniowiecza, co było bardzo widoczne w ich konflikcie z kościołem, tak i
Kaśka postanowiła unowocześnić trochę francuskie obyczaje kulinarne. To właśnie ona sprowadziła do Francji
karczochy, które obecnie uchodzą w niej za jedne z głównych warzyw.bieda - zastanawialiście się kiedyś jak to się stało, że w ogóle zaczęto jeść żaby i ślimaki? Po prostu nie było nic innego :) Jedno z głównych dań francuskich Coq aq Vin - kogut w
winie również pochodzi z biedy. Była to mieszanka najtańszych rzeczy tj.
wina, które było powszechne,
pieczarek, które rosły wszędzie oraz
mięsa koguta, które się do niczego nie nadaje, bo nikt normalny nie zabija młodego koguta. No chyba, że się ledwo wykluł, ale te się masowo
mieli na paszę, a nie zjada.W każdym razie ten aspekt biedy bardzo mnie interesuje i nie chodzi tylko o
ślimaki i żaby, o czym za chwilę :)Jakiś czas temu otrzymałem do zrecenzowania książkę pod tytułem Sekrety francuskiej kuchareczk i napisaną przez
Marie-Morgane Le
Moel. Co prawda jest wydana przez Wydawnictwo kobiece i pewnie głównie dla takiego targetu jest skierowana, ale ja osobiście uważam, że to książka dla każdego, kto chciałby się czegoś dowiedzieć o francuskiej kuchni, takiej prawdziwej. Prawdziwa kuchnia to nie ta jaka jest pokazywana w programach kulinarnych, czy jaką mamy okazję jadać w restauracjach. Prawdziwa to taka, jaką się
jada w przeciętnym domu i tego właśnie możemy dowiedzieć się z książki.Książkę czyta się bardzo dobrze. Właściwie można to zrobić w jeden dzień. Jeśli chodzi o konwencję, to bardzo przypomina i bloga kulinarnego. Wiecie jaka jest różnica pomiędzy blogiem, a serwisem kulinarnym? Taka, że w blogu autor chwali się to co naprawdę ugotował i często lekko się uzewnętrznia opisując jakąś historyjkę dotyczącą tej potrawy. Tak właśnie wygląda książka. Mamy tu, tytułem wstępu, historie z życia autorki, okraszone lekkim humorem i spostrzeżeniami na temat życia codziennego, a następnie przepis. Do tego wskazówki z zeszytu mamy :) Same historyjki wiele nam mówią o kulturze francuskiej i nie mówię tu tylko o kuchni. Bardzo ciekawa historia jest o zderzeniu cywilizacji, kiedy
Marie próbuje australijskim znajomym podać foie gras :)Reasumując jest to bardzo udane połączenie bloga, książki kucharskiej oraz zeszytu z przepisami. Zdecydowanie polecam!Wybrałem sobie nawet jeden bardzo ciekawy przepis - ratatouille. I czego się tam dowiedziałem?Ratatouille jest specjałem z południowej Francji, a zwłaszcza z Nicei, chociaż ma swój odpowiednik również w innych państwach śródziemnomorskich. Touiller oznacza rzucać, a nazwa ratatouille odnosiła się początkowo do potrawki przyrządzanej z resztek. Istnieje wiele sposobów przyrządzania ratatouille, wśród nich niektóre są naprawdę skomplikowane. Zawsze jednak do sporządzenia tej potrawy niezbędne są
papryki,
pomidory,
bakłażany i
cukinie .Ja sobie trochę zmodyfikowałem ten przepis, no bo w końcu z resztek, ale
cukinię mam :)Składniki:-
cukinie - już są w dobrej cenie :)-
ziemniaki - we Francji to warzywo, a nie dodatek
skrobiowy jak się u nas w menu to określa-
cebula-
ryż lub
kaszaWykonanie:W kwestii wykonania
Marie pisze tak.Po pierwsze musisz przygotować warzywa. Obierz
cukinię (jeżeli lenistwo nie stoi na przeszkodzie) i pokrój je na małe kawałki. Usmaż
cebulę oraz
czosnek (wcześniej obrane i posiekane) aż do zbrązowienia. Dodaj
cukinię, [...] Wlej
wodę, zamieszaj. Przypraw
solą i
pieprzem, ewentualnie
tymiankiem. Przykryj rondel i zostaw na wolnym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj o regularnym mieszaniu. Kiedy wszystkie warzywa się ugotują (dla pewności możesz spróbować), podaj je z
ryżem.Jak pisałem do każdego przepisu są wskazówki Madeleine.Prawdziwy szef kuchni przyrządza ratatouille w bardziej wymyślny sposób. Aby zachować wyjątkowy smak każdego warzywa, smaży je oddzielnie. Niektórzy nie obierają
cukinii. Ta prosta wersja jest smaczna i łatwa do przygotowania w mniej niż 15 minut (nie licząc gotowania).[...] Można nawet dodać trochę (ugotowanych wcześniej)
ziemniaków. Jak to we Francji. Przy przepisach są również profesjonalne wskazówki co podać do picia :) Tak oto, w przypadku tego przepisu jest zapis:Naprawdę potrzebujesz do tego wina?