Wykonanie
Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na
mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na
mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne
mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :)
Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszeniaIlość porcji: 6Składniki:800g
szynki wieprzowej2
cebule1 duża
marchewka1
cukiniaOlej do smażenia½ pęczka
natki pietruszki2 Esencje do duszonych
mięs Knorr
Przyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól12 pyz ( można zastąpić
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami)
Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki
mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W
między czasie
cebule kroimy w dobrną kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie kroimy
cukinie. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną
cebulę. Przerzucamy do garnka. Obsmażamy
marchewkę i
cukinie, dorzucamy do pozostałych składników. Stawiamy na małym gazie i zalewamy około litrem
wody. Dodajemy dwie Esencje do duszonych
mięs, przykrywamy i zostawiamy na około 2 godz.
Mięso powinno się dusić na małym ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Kiedy
mięso będzie miękkie, gulasz jest gotowy. Podajemy z podgrzanymi pyzami i posypane
natką pietruszki. Smacznego.
Post powstał przy współpracy z firmą Knorr.