Wykonanie
No i urlop miałam raczej długi, a właśnie się skończył... i dziś już byłam w pracy... dobrze, że pogoda trochę spuściła z tonu :-) chociaż jak słyszę, że upały mają powrócić, to nie koniecznie się cieszę... ale pocieszam się, że nawet jeśli, to nie będą one już tak odczuwalne jak miesiąc temu, w końcu ja już czuję w powietrzu jesień, a Wy?A co tam w kuchni? - zapytacie... w kuchni roladki drobiowe :-) robi się je dość szybko, a smakują wprost wyśmienicie :-) Jeśli więc macie dość filetów w panierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-)SKŁADNIKI3 pojedyncze
filety z kurczaka3 plasterki
sera topionego1
papryka czerwona1
marchewka1
cebula1/2 pęczka
natki pietruszki2 - 3 łyżki
olejusól,
pieprzwodaFilety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy
solą,
pieprzem, na środku układamy
serek topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały.
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej,
paprykę i
cebulę kroimy w cienkie paski,
natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
olej i wkładamy warzywa, doprawiamy
solą i
pieprzem, a na dno wlewamy trochę
wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Następnie układamy na nich
mięso "zapięciem" do góry i posypujemy
natką (jeśli na patelni zrobiło się za sucho dolewamy trochę
wody), ponownie przykrywamy i dusimy aż
mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa delikatnie mieszamy (żeby nie uszkodzić roladek) i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę
sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić
solą i
pieprzem.Tak przygotowane
mięso pasuje do
kaszy,
ryżu lub
ziemniaków.