Wykonanie
Wiosna to zdecydowanie moja ulubiona
pora roku. Ciepłe promienie słońca, lekki wiaterek, zapach mokrej ziemi po burzy. Z trawy ochoczo wyglądają krokusy, żonkile i inne urocze maleństwa, które sprawiają że chce się więcej. Woięcej przestrzeni, powietrza, słońca. Pogoda zachęca do większej aktywności, spacery stają się codziennością, a i w kuchni
daje się odczuć więcej świeżości i lekkości. Nareszcie mozemy pożegnać cężkie sosy, mięsiwa i kluski a przywitać warzywa,
natkę pietruszki i
rzodkiewki.Dzisiejszy przepis nie zawiera w sobie nowalijek, ale powstał pod wpływem wiosennego entuzjazmu. Gdy tylko zaczęłam znów regularnie jeździć rowerem, czasem chciało się coś przegryźć po drodze, ale nie było co. Dlatego powstały batony zbożowe, dostarczające energii na kolejne podjazdy i zjazdy, a także
słodyczy i zdrowia.Pełne zbóż,
suszonych owoców, są świetną przekąską w ciągu dnia, porcją zdrowia dla dzieci – idealnie nadają się do
śniadaniówki, a także jako alternatywa dla kupnych
słodyczy.Potrzebne składniki:- 8 łyżek
płatków owsianych- 8 łyżek ziarna
amarantusa- garść
rodzynek- 3 łyżki
sezamu- 1
banan- 5 łyżek
miodu- filiżanka
orzechów laskowych- sok z połowy
cytryny-
czekolada – u mnie 3 zające świąteczne ;)Sposób wykonania:Na suchej patelni podprażyć
płatki owsiane oraz
amarantus. Dodać
sezam. Wymieszać w misce, dodać
orzechy,
rodzynki.
Banana rozgnieść widelcem na papkę. W rondelku podgrzać
miód aż się rozpuści, dodać sok z połowy
cytryny oraz papkę
bananową. Wlać masę do
płatków, dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej
płatków, jeśli za gęsta to więcej
soku cytrynowego.Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem i dobrze uklepać na grubość placka ok. 5 centymetrów. Wyrównać krawędzie.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. pół godziny, czas pieczenia zależy od grubości masy.Po ostudzeniu pokroić na batoniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zanurzać w niej batony do połowy wysokości. Odłożyć na papier i odczekać, aż
czekolada stężeje.Przechowywać w szczelnym pudełku do tygodnia.

