ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowo - limonkowa (bezglutenowa)

Babka kokosowo - limonkowa (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Cześć kochani już tylko tydzień do Wielkanocy został. Nie mogę się doczekać. Lubię te święta i co roku się zastanawiam, który okres bardziej mi się podoba zimowy czy wiosenny. Stawiam chyba na Wielkanoc, bo wiosennie i kolorowo.
W tym roku, trochę się jednak rozchorowałam przez te wiosenne naloty. Bo człowiek to głupi jest, tylko pierwsze słoneczne dni się pojawią i zrobi się cieplej, to już kurtki chce zdejmować i czapki. No i mam za swoje hehehe. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, a czas który spędziłam w domku na leczeniu, spożytkowałam na małe wiosenne porządki, świąteczne dekoracje i wypieki.
Zobaczcie zresztą sami :)
Koniec jednak tych moich wywodów i czas na przepis, który dla Was dziś mam. A że w świątecznym klimacie jestem to będzie to receptura na Wielkanocną babę. Miała być cytrynowa (moja ulubiona) ale za miast cytryn były limonki. Dodatkowo babka jest bezglutenowa, więc jeśli macie alergika w rodzinie, to w sam raz przepis się przyda. Zachęcam i nie alergików na wypróbowanie, bo naprawdę jest pyszna:).
Zapraszam...
Składniki:
125g masła
90g mąki kukurydzianej
90g mąki jaglanej
45g wiórek kokosowych
3 płaskie łyżki granulowanej stewii (można dać cukier około 100g)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
sok z 1 limonki + otarta skórka
4 białka jaj
2 żółtka
szczypta soli
W misce łączymy wszystkie mąki, sól i proszek do pieczenia.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stewię i żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Następnie po łyżce dodajemy mąki i ciągle mieszamy mikserem. Na koniec wlewamy sok z limonki i otartą skórkę. Mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę. Należy pamiętać aby dobrze natłuścić formę i posypać np. mąką z amarantusa (lub inną bezglutenową) aby babka na ładnie wyszła.
Tak przygotowaną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, odczekujemy krótką chwilę, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ozdabiamy wg upodobań.
Ja swoją przyozdobiłam tradycyjnie lukrem, który przygotowałam z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżeczki soku z limonki (nie dawajcie zbyt dużo soku bo lukier będzie za rzadki, najlepiej dodawać stopniowo i mieszać aż uzyska się pożądaną konsystencję). Gotowym lukrem polewamy naszą babkę, po wierzchu posypujemy otartą skórką z limonki. (PS: pamiętajcie aby użyć limonek ekologicznych bez wosku.). Tak przygotowaną odstawiamy do momentu aż lukier stężeje.
Smacznego ...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2016/03/babka-kokosowo-limonkowa-bezglutenowa.html