ßßß
Ten tort przygotowałam dla mojego męża na jego okrągłe urodziny.Generalnie nie piekę słodkich deserów, a jeśli już to robię to tylko na specjalne okazje.Wtedy podchodzę do takiego zadania bardzo personalnie, przygotowując niespodziankę, która w pełni zadowoli kubki smakowe obdarowanego.Starannie wybieram to co lubi.W związku z tym, że mój mąż ze słodyczy lubi tylko brownie, orzechy i karmel - taki też był jego tort - czekoladowo-orzechowo-karmelowy.I jeszcze z dodatkiem sezamków.I wiecie co? Był zachwycony.I ta jak nie jada tortów, ten mógłby pochłonąć nie dzieląc się z nikim;-)
Składniki: na ciasto:2 tabliczki gorzkiej czekolady,150 g masła,80-100 g mąki,3/4 szkl.cukru,4 jajka . na masę:250 g mascarpone,200 g masł a orzechowego,200 ml śmietany 30% tł,1 mała paczka sezamków, na sos karmelowy:1/ 4 szklanki wody,1 szklanka cukru,1/ 2 szklanki śmietany 30%tł.,+ 150 g orzeszków ziemnych solonych.Przygotowanie:W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec około 20 minut . Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.Zmiksować serek mascarpone z masłem orzechowym. Ubić osobno zimną śmietanę. Dodawać po łyżce śmietany do masy. Sezamki posiekać i również wymieszać z masą.Orzeszki ziemne uprażyć.Przygotować sos karmelowy. Zagotować wodę z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając aż syrop zacznie zmieniać kolor na bursztynowy.Ściągnąć z ognia i powoli wlać śmietanę. Mieszać, aż połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do wystudzenia.Blaty brownie przełożyć połową masy, posypać garstką orzechów. Wierzch posmarować pozostałą masą. Rozrzucić orzeszki. Całość polać przestudzonym sosem karmelowym.