Wykonanie

Ten tort przygotowałam dla mojego
męża na jego okrągłe urodziny.Generalnie nie piekę słodkich deserów, a jeśli już to robię to tylko na specjalne okazje.Wtedy podchodzę do takiego zadania bardzo personalnie, przygotowując niespodziankę, która w pełni zadowoli
kubki smakowe obdarowanego.Starannie wybieram to co lubi.W związku z tym, że mój mąż ze
słodyczy lubi tylko brownie,
orzechy i karmel - taki też był jego tort -
czekoladowo-
orzechowo-karmelowy.I jeszcze z dodatkiem
sezamków.I wiecie co? Był zachwycony.I ta jak nie
jada tortów, ten mógłby pochłonąć nie dzieląc się z nikim;-)

Składniki: na ciasto:2 tabliczki
gorzkiej czekolady,150 g
masła,80-100 g
mąki,3/4 szkl.
cukru,4
jajka . na masę:250 g
mascarpone,200 g
masł a
orzechowego,200 ml
śmietany 30% tł,1 mała paczka
sezamków, na
sos karmelowy:1/ 4 szklanki
wody,1 szklanka
cukru,1/ 2 szklanki
śmietany 30%tł.,+ 150 g
orzeszków ziemnych solonych.Przygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę z
masłem. Przestudzić.
Jajka ubić, stopniowo dodając
cukier i
mąkę. Do masy wlewać powoli
czekoladę.Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec około 20 minut . Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.Zmiksować
serek mascarpone z
masłem orzechowym. Ubić osobno zimną
śmietanę. Dodawać po łyżce
śmietany do masy.
Sezamki posiekać i również wymieszać z masą.
Orzeszki ziemne uprażyć.Przygotować
sos karmelowy. Zagotować
wodę z
cukrem, do momentu aż
cukier się rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając aż
syrop zacznie zmieniać kolor na
bursztynowy.Ściągnąć z ognia i powoli wlać
śmietanę. Mieszać, aż połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do wystudzenia.Blaty brownie przełożyć połową masy, posypać garstką
orzechów. Wierzch posmarować pozostałą masą. Rozrzucić orzeszki. Całość polać przestudzonym
sosem karmelowym.